Nina Maurovič – božanska in hitra rezina zimskih okusov
Nino Maurovič v zadnjem času spoznavamo kot odlično pevko (mimogrede, konec septembra je izdala novo pesem, Zadnji krog, za katero je posnela tudi videospot). Nina je uspešna televizijska producentka, katere projekti, ki jih je bodisi ustvarila sama ali pa je pri njih sodelovala žanjejo veliko uspeha. Med drugim je v zadnjih letih prejela kar tri Viktorje popularnosti.
Sicer pa je Nina tudi mamica, bivša udeleženka šova Big Brother, poslovna ženska, blogerka in še mnogo več.
Nina je ponosna Zasavka, zagovornica zdrave kmečke pameti (na kateri temeljijo tudi članki na njenem blogu Clever way) in ženska brez dlake na jeziku. Veseli smo, da se je Nina odzvala našemu povabilu in tako bomo tokrat po njenem receptu pripravili odlično sladico z imenom božanska in hitra rezina zimskih okusov.
Božanska hitra rezina zimskih okusov je okusna in osvežilna sladica, v kateri se prepletajo okusi božičnih začimb, jogurta in pomaranče.
Za božanske in hitre rezine zimskih okusov po receptu Nine Maurovič potrebujete
Za testo:
- 2 skodelici moke
- 1 skodelica sladkorja
- 1 jajce
- 1/2 skodelice olja
- 1 skodelica jogurta ali mleka
- 1/2 pecilnega praška
- 1 vanili sladkor
- 1 žlička mešanice začimb za medenjake (ali malo cimeta, malo mletih klinčkov in malo črnega popra)
Za kremo:
- 2 lončka navadnega jogurta ali še bolje – domačega grškega jogurta
- 3 dl smetane za stepanje
- 1 vrečkica želatine v prahu ali 6 lističev želatine
- 4 žlice sladkorja v prahu
- malo limonine ali pomarančne lupine (naj bo od neškropljenih sadežev)
Za preliv:
- 4 pomaranče
- 1 vanilin sladkor
- želatina
Potrebovali pa boste še:
- pekač (okrogel premera 26cm ali manjši pravokotni pekač)
- električni mešalnik – mikser
- posoda za mešanje
- 180 ml skodelico – cup za merjenje količine sestavin
- žlica
- ribežen
- posoda za kuhanje(če imamo želatino, ki jo je potrebno segrevati)
- blender ali multipraktik
Nina Maurovič božanske in hitre rezine zimskih okusov pripravi takole
Najprej se lotimo priprave testa. Vse sestavine za testo damo v posodo in dobro zmešamo z električnim mešalnikom. Pekač namastimo ali obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo testo, ki ga porazdelimo po celotnem pekaču. Pečemo na 180°C (klasična pečica) približno 25 minut, nato pa testo ohladimo.
Ko je testo ohlajeno, se lotimo priprave kreme. V eni posodi stepemo sladko smetano. V drugi posodi pa zmešamo jogurt, limonino (oziroma pomarančno) lupinico ter sladkor. Med mešanjem dodamo želatino, ki jo pripravimo po navodilih proizvajalca (lahko uporabimo želatino v prahu, lističih ali želatino fix). Mešanici na koncu primešamo še stepeno smetano. Kremo razporedimo po ohlajenem testu in vse skupaj postavimo v hladilnik.
Nazadnje se lotimo še priprave pomarančnega preliva. Pomaranče olupimo in jim odstranimo kožico, kolikor lahko. Pomaranče zmeljemo v blenderju ali multipraktiku ter jim dodamo sladkor in želatino (želatino pripravimo po navodilih proizvajalca-za približno 4 dl tekočine). Če boste uporabljali želatino, ki jo je potrebno segrevati, naj se preliv malo ohladi preden ga boste prelili čez kremo. Preliv previdno prelijemo čez kremo in pecivo postavimo za vsaj dve uri v hladilnik.
Prijetno sladkanje.