Okusno orehovo pecivo
Sama sem velik ljubitelj orehov. Ker imamo doma nasajenih kar nekaj orehov, posledično dobimo, skoraj vsako leto, lepo zalogo le-teh. Mlete skušam uvrstiti v različna peciva, ne samo kot nadev za potico.
Okusno orehovo pecivo je preprosto za izdelavo, izdelamo ga iz sestavin, ki jih imamo po večini že doma pri roki. Njegova posebnost je preliv iz beljakove kreme, piko na i pa seveda dodajo mleti orehi, sočnost pa plast marmelade med testom in prelivom.
Okusno orehovo pecivo – pripomočki
- pekač velikosti 40 x 29 cm
- valjar
Okusno orehovo pecivo -sestavine
Za testo:
- 140 g masla sobne temperature
- 300 g moke
- 70 g sladkorja
- 2 rumenjaka
- sok cele limone
Za preliv:
- 4 beljaki
- 200 g sladkorja v prahu
- 140 g mletih orehov
In še:
- marmelada za premaz peciva – vsaj 5 zvrhanih žlic (lahko tudi več)
Okusno orehovo pecivo – postopek
Sladkor, rumenjake, maslo, moko in sok limone odmerimo v skledo in iz sestavin zgnetemo testo.
Dobljeno testo razvaljamo v velikosti pekača (40 x 29 cm) in ga denemo v s papirjem za peko obložen pekač.
Testo pečemo v navadni pečici, predhodno ogreti na 180 °C, 15 minut. Še vročega namažemo z marmelado.
Nato naredimo sneg iz beljakov, vanj vmešamo sladkor in orehe. Kremo iz beljakov namažemo po testu in vse skupaj pečemo še 10-15 minut. Pazimo, da se nam ne zasmodi.
Po vrhu pecivo potrosimo še z vaniljevem sladkorjem (po želji) in ga narežemo na poljubno velike kose.
Sladko sladkanje. 🙂