Pečen zajec
Print Friendly, PDF & Email

Pečen zajec ali kunec, pred pečenjem dan za par ur v suho marinado, je odlična, zdrava in nizko kalorična jed. Takole pečen pa je še zelo okusen in branil se ga ne bo noben gurman.

Pripomočki za pečenega zajca:

  • Ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pečenega zajca:

Za 4 osebe:

  • 1/2 zajca (približno 1 kg)
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 dl vode ali zelenjavne jušne osnove

Marinada:

  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • 1/2 žličke rdeče mlete paprike
  • ščepec timijana
  • ščepec curry začimbe
  • sol
  • poper

Postopek za pečenega zajca:

Če imamo nerazkosanega zajca, ga najprej operemo pod tekočo vodo, osušimo v brisači in ga razkosamo. Kose mesa odlagamo v posodo, kjer jih bomo marinirali.

Na kose zajčjega mesa najprej posujemo začimbe: poper, mleta rdeča paprika, timijan, curry, sol in poper. Nato olupimo česen in ga stisnemo ali na drobno narežemo na meso. Vse prelijemo s tremi žlicami olivnega olja in dobro z roko vtremo marinado v meso. Meso pustimo počivati v marinadi vsaj 2 uri na sobni temperaturi.

Ponev, v kateri bomo zajca pekli, premažemo z dvema žlicama olivnega olja, ponev segrejemo in v segreto polagamo kose mariniranega zajčjega mesa. Meso pečemo po 2 minuti na vsaki strani, da zgornja plast zakrkne.

Nato v ponev k mesu vlijemo 1 dl vode ali jušne osnove in jo pokrijemo s pokrovko. Tako dušimo zajca naslednjih 20 do 30 minut na manjši temperaturi. Vmes enkrat preobrnemo meso. Čas dušenja je odvisen od tega, kako velike kose zajca imamo. Po 20. do 30. minutah ponev odkrijemo in meso v naslednjih 5. minutah še rahlo zapečemo od zunaj. Tako je pečen zajec pripravljen, da ga takoj vročega serviramo z izbrano prilogo. Ker je zajčje meso zelo zdravo, vam priporočam tudi takšno prilogo. Naprimer: kvinojo s popečeno zelenjavo ali popečeno zelenjavo brez dodanih maščob ali pečeno polento

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor