Domači jajčni rezanci
Print Friendly, PDF & Email

Domači jajčni rezanci so neprimerljivo boljši in okusnejši kot kupljeni, tudi njihova struktura je bolj čvrsta in se ne razkuhajo tako hitro, kakor kupljeni.

Za okusno narejene rezance je najbolj pomembno, da naredimo dobro testo, seveda pa tudi sam postopek. Domače jajčne rezance lahko delamo sproti, ko jih potrebujemo in jih kuhamo še sveže, če pa naredimo večjo količino, jih dobro posušimo in shranimo za kasnejšo uporabo.
Rezanci so vrsta testenin, ki se razlikujejo po širini; zelo tanki so jušni rezanci, širši pa se imenujejo široki rezanci, ki jih največkrat uporabimo kuhane za prilogo, lahko pa jih zakuhamo tudi v goste juhe. Domači bleki, krpice ali flikce,so iz enakega testa, kakor rezanci, le izdelava in oblika je drugačna, so pa zelo priporočljivi za zakuho gostih juh, saj se ne razkuhajo.

Domači jajčni rezanci

Pripomočki domače jajčne rezance

 • mešalnik, ni obvezno
 • strojček za valjanje testa in rezanje rezancev, lahko tudi valjar in oster nož za ročno izdelavo

Sestavine za domače jajčne rezance

Za 1000 g jajčnih rezancev:

 • 500 g pšenične moke tip 500
 • 5 jajc
 • 2 žlici pšenične moke tip 400 (za oblikovanje, valjanje)

Postopek priprave domačih jajčnih rezancev

V posodo najprej presejemo moko in naredimo vdolbino. V lonček ubijemo vsako jajce posebej in preverimo, ali je jajce dobro in ga dodamo v skledo k moki, ko dodamo vsa jajca, dobro ugnetemo testo, bodisi strojno ali pa ročno.Testo, ki smo ga vgnetli, damo na delovno površino in dobro gnetemo še 5 do 10 minut, potem testo razdelimo na manjše hlebčke, pokrijemo z vlažnim prtičkom ali prozorno folijo in shranimo v hladilnik, najbolje preko noči, če pa ni časa, pa vsaj za eno uro, tako se bo testo lepše valjalo.Da s strojčkom lažje valjali iz hlebčkov oblikujemo za prst debele svaljke. Pri tem si pomagamo z moko tip 400, da bomo lažje valjali.

Valjamo na največjo debelino, zvaljano testo malo potresemo z moko tip 400, nato ponovno valjamo z zmanjšano debelino, valjamo večkrat, vsakič z zmanjšano debelino, da dobimo želeno debelino testa, če je testo preveč vlažno, ga posipamo z moko.Domači jajčni rezanci

Nasvet, kako pripravimo rezance ročno
Če pa strojčka nimamo, hlebčke testa z valjarjem zvaljamo na čim bolj tanko, in razvaljanega naložimo na prtiček, ko je testo dovolj suho, jih prerežemo na štiri dele, ki jih zložimo skupaj in pričnemo rezati z ostrim nožem, na debelino po želji. Narezane rezance z roko rahljamo na prt, kjer jih bomo pustili, da se posušijo, ali pa uporabimo še sveže.

Potrebno je paziti, da se testo preveč ne posuši, saj se potem testo lomi, hkrati pa tudi pazimo, da testo ni preveč vlažno, saj se v tem primeru lepi na valjar in se tudi rezanci lepijo med seboj. Če je testo preveč vlažno ga posipamo z moko in še malo posušimo na kuhinjskih površinah, da se rezanci lepo režejo na strojček.Ko je testo za domače jajčne rezance ravno prav suho, se jušni rezanci zelo lepo režejo. Sedaj se odločimo, ali bomo naredili široke rezance ali tanke, jušne rezance. Režemo jih s pomočjo strojčka, s poljubnim nastavkom na poljubno širino.

Narezane nalagamo na prtiček, kjer jih bomo pustili posušiti. Če bomo rezance še sveže zakuhali v juho ali pa enolončnico, jih damo kuhati v vrelo juho ali enolončnico 2 do 3 minute pred koncem kuhanja, saj potrebujejo malo časa za kuhanje.

Jajčne rezance, pripravljene na zalogo pa dobro posušimo, čas sušenja pa je odvisen od debeline rezancev, temperature prostora …Iz enakega testa za domače jušne rezance lahko naredimo tudi široke rezance, ki jih lahko ponudimo za zakuho ali pa prilogo ob raznih omakah, … Postopek je povsem enak.

Domači jajčni rezanciPosušene shranimo v papirnate vrečke, tako pripravljene uporabljamo po potrebi. Čas kuhanja domačih jajčnih rezance je 2 do 3 minute v vreli juhi ali pa osoljeni vodi.

Domači jajčni rezanci

Domača juha z domačimi rezanci, to je nedelja. Lučka Glaser

Pripravila sem vam recepte za jedi v katere lahko zakuhamo domače rezance ali jih postrežemo poleg kot prilogo:

 1. Goveja juha.
 2. Kokošja juha.
 3. Kostna juha s kokošjim mesom.
 4. Kostna svinjska juha.
 5. Svinjski zrezki v omaki z jurčki.
 6. Zrezki mlade govedine v naravni omaki.
 7. Telečja pečenka pečena v pečici z naravno omako.
 8. Morski sadeži v omaki.
 9. Goveji zrezki po lovsko.
 10. Junčji zrezki po vrtnarsko s širokimi rezanci.
Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor