Svinjski zrezki v omaki z jurčki
Svinjski zrezki v omaki z jurčki so zelo okusni, nasitni, z izrazitim vonjem in okusom po jurčkih. Pri pripravi ne uporabljamo čebule ali česna, kot tudi ne ostalih začimb, da obdržimo tisti pravi vonj in okus po jurčkih, samo ljubitelji peteršilja ga lahko po svoji želji potresejo po zrezku in omaki.
Pripomočki za pripravo svinjskih zrezkov v omaki z jurčki
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za svinjske zrezke v omaki z jurčki
Za štiri osebe:
- 1100 g svinjskih zrezkov
- 550 g jurčkov (svežih ali zamrznjenih)
- 1 žlica svinjske masti
- 3 žlice pšenične moke tip 500
- 700 ml vode
- sol po okusu
- 3 vejice peteršilja
- poper po želji
Priprava svinjskih zrezkov v omaki z jurčki
Svinjske zrezke potolčemo s kuhinjskim kladivom, da nam pa pri tem kuhinjski delovni pult ostane čist, zrezke pred tem pokrijemo s folijo. zrezke rahlo solimo in v loncu stopimo in segrejemo mast.
Na masti na hitro po obeh straneh popečemo rahlo posoljene svinjske zrezke, čas pečenja je 2 do 3 minute po vsaki strani, da so zrezki delno pečeni.
Delno pečene zrezke nalagamo v posebno posodo, da jih bomo v nadaljevanju postopka ponovno uporabili.
V lonec, v katerem smo popekli svinjske zrezke damo sveže ali zamrznjene jurčke, če imamo zamrznjene, jih pred tem ne odmrznemo. Jurčke med stalnim mešanjem pražimo 2 do 3 minute, zamrznjene pa toliko časa, da se razpustijo in nato nadaljujemo s praženjem.
Prepraženim jurčkom dodamo moko in jo skupaj z jurčki mešamo in pražimo 3 do 4 minute, nato dolijemo vodo in, ko omaka z jurčki zavre, vanjo naložimo zrezke, ki smo jih prej na hitro popekli. Zrezke kuhamo v pokritem loncu 20 d0 30 minut, med kuhanjem zrezke v gobovi omaki večkrat premešamo.
Svinjske zrezke ponudimo skupaj z gobovo omako, ljubitelji peteršilja pa naj si ga na drobno narezanega potresejo po omaki, kot prilogo lahko dodamo v koščkih kuhan krompir, kruh, koruzne ali druge žgance, kot tudi vse vrste testenin. Več idej najdete malo nižje.
Ko združimo v gozdu zrasle jurčke in svinjske zrezke, lahko pripravimo čudovito kosilo. Lučka Glaser
Zraven svinjskih zrezkov v omaki z jurčki pa lahko ponudimo:
- Pire krompir z blitvo.
- Pire krompir s korenčkom.
- Pire krompir z rdečo peso.
- Pire krompir z rumeno kolerabo.
- Okusen matevž zabeljen z ocvirki.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Beli žganci s krompirjem.
- Koruzno krompirjevi žganci.
- Najslajši ajdovi žganci.
- Ajdovi žganci s krompirjem.
- Bučni njoki (svaljki) z maslom in drobtinami.
- Domači bleki, krpice ali flikce.