Jabolčne miške z rozinami
Jabolčne miške z rozinami so hitro pripravljene in ocvrte, lahko jih uživamo še tople ali pa hladne. Miške, narejene po tem receptu, so sočne in dišeče, z jabolki, rozinami s hrustljavo skorjico in mehko sredico. Čeprav veljajo za bolj praznično sladico, si z njimi zaradi hitre priprave lahko polepšamo tudi navaden dan, za zaključek kosila ali pa enostavno ob kavici, čaju …
Pripomočki za jabolčne miške z rozinami
- friteza ali kozica
Sestavine za jabolčne miške z rozinami
Za 1400 g jabolčnih mišk z rozinami:
- 560 g pšenične moke tip 500
- 180 g navadnega čvrstega jogurta
- 50 ml olja
- 2 jajci
- 1/2 žličke soli
- 1 žlica sladkorja
- 1 vrečka pecilnega praška
- 200 ml mleka
- 200 ml vode
- 300 g jabolk (svežih ali zamrznjenih)
- 1/2 kavne žličke mletega cimeta
- 1/2 kavne žličke mletih klinčkov
- 80 g rozin
- olje za cvrtje
- mleti sladkor za posip
Priprava jabolčnih mišk z rozinami
V skledo najprej presejemo moko, na sredini naredimo vdolbino in vanjo ubijemo jajca, nato dodamo jogurt, olje, mleko, vodo, sol, sladkor, pecilni prašek in vse sestavine umešamo.
Jabolka operemo in nastrgamo na kuhinjsko strgalo, tako pripravljene dodamo masi za jabolčne miške z rozinami, z občutkom dodamo tudi mleti cimet in klinčke, raje malo manj, da ne bodo miške postale grenke, nato vse sestavine ponovno umešamo.
Jaz sem imela že pripravljena in shranjena nastrgana jabolka v skrinji.
Rozine pregledamo, jim odstranimo peclje, nato jih dodamo masi in ponovno premešamo, da so vse sestavine dobro umešane v maso.
Olje, ki mora biti v kozici vsaj 2,5 cm visoko, da bodo miške lepo plavale, v fritezi pa po navodilu proizvajalca friteze, segrejemo na 150 °C – 160° C.
Najprej v vroče olje pomočimo dve žlički in z njima pričnemo oblikovati jabolčne miške z rozinami. Velikost mišk si določimo z velikostjo žlice, z eno žlico zajamemo maso z drugo pa si pomagamo, da jih oblikujemo, da postanejo miške bolj okrogle, lahko pa jih naredimo tudi z repki … in jih polagamo v segreto olje.
Ko se miške lepo zapečejo na eni strani, jih obrnemo in spečemo še na drugi strani, pečene poberemo iz olja in jih damo v posodo, kjer se odcedijo, ali na cedilo, lahko pa tudi na papirnate prtičke, čas pečenja je odvisen od velikosti mišk. Na koncu pa jih potrosimo z mletim sladkorjem.
Najokusnejše in najbolj hrustljave so še tople, vendar imajo tudi hladne odličen okus po jabolku, cimetu, klinčkih …
Jabolčne miške so vedno dobrodošle na naših mizah. Lučka Glaser
Jaz zelo rada pripravim jabolčne miške z rozinami ob okusni enolončnici ali gosti juhi zato sem vam pripravila nekaj različnih receptov:
- Krompir na župi (juhi).
- Fižolova enolončnica s klobaso.
- Melisina juha z bučko.
- Krompirjeva kremna juha.
- Bučna juha z maslom.
- Kumare s krompirjem in slanino.
- Zelenjavno mesna juha.
- Najboljša Lojzijeva enolončnica.
- Manj kalorična enolončnica z jurčki.