Jabolčne miške z rozinami
Print Friendly, PDF & Email

Jabolčne miške z rozinami so hitro pripravljene in ocvrte, lahko jih uživamo še tople ali pa hladne. Miške, narejene po tem receptu, so sočne in dišeče, z jabolki, rozinami s hrustljavo skorjico in mehko sredico. Čeprav veljajo za bolj praznično sladico, si z njimi zaradi hitre priprave lahko polepšamo tudi navaden dan, za zaključek kosila ali pa enostavno ob kavici, čaju …

Jabolčne miške z rozinami
Foto – Jan Glaser

Pripomočki za jabolčne miške z rozinami

  • friteza ali kozica

Sestavine za jabolčne miške z rozinami

Za 1400 g  jabolčnih mišk z rozinami:

  • 560 g pšenične moke tip 500
  • 180 g navadnega čvrstega jogurta
  • 50 ml olja
  • 2 jajci
  • 1/2 žličke soli
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • 200 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 300 g jabolk (svežih ali zamrznjenih)
  • 1/2 kavne žličke mletega cimeta
  • 1/2 kavne žličke mletih klinčkov
  • 80 g rozin
  • olje za cvrtje
  • mleti sladkor za posip

Priprava jabolčnih mišk z rozinami

V skledo najprej presejemo moko, na sredini naredimo vdolbino in vanjo ubijemo jajca, nato dodamo jogurt, olje, mleko, vodo, sol, sladkor, pecilni prašek in vse sestavine umešamo.Jabolčne miške z rozinami

Jabolka operemo in nastrgamo na kuhinjsko strgalo, tako pripravljene dodamo masi za jabolčne miške z rozinami, z občutkom dodamo tudi mleti cimet in klinčke, raje malo manj, da ne bodo miške postale grenke, nato vse sestavine ponovno umešamo.

Jaz sem imela že pripravljena in shranjena nastrgana jabolka v skrinji.Jabolčne miške z rozinami

Rozine pregledamo, jim odstranimo peclje, nato jih dodamo masi in ponovno premešamo, da so vse sestavine dobro umešane v maso.Jabolčne miške z rozinami

Olje, ki mora biti v kozici vsaj 2,5 cm visoko, da bodo miške lepo plavale, v fritezi pa po navodilu proizvajalca friteze, segrejemo na 150 °C – 160° C.

Najprej v vroče olje pomočimo dve žlički in z njima pričnemo oblikovati jabolčne miške z rozinami. Velikost mišk si določimo z velikostjo žlice, z eno žlico zajamemo maso z drugo pa si pomagamo, da jih oblikujemo, da postanejo miške bolj okrogle, lahko pa jih naredimo tudi z repki … in jih polagamo v segreto olje.

Ko se miške lepo zapečejo na eni strani, jih obrnemo in spečemo še na drugi strani, pečene poberemo iz olja in jih damo v posodo, kjer se odcedijo, ali na cedilo, lahko pa tudi na papirnate prtičke, čas pečenja je odvisen od velikosti mišk. Na koncu pa jih potrosimo z mletim sladkorjem.

Jabolčne miške z rozinami
Foto – Jan Glaser

Najokusnejše in najbolj hrustljave so še tople, vendar imajo tudi hladne odličen okus po jabolku, cimetu, klinčkih …

Jabolčne miške z rozinami
Foto – Jan Glaser

Jabolčne miške so vedno dobrodošle na naših mizah. Lučka Glaser

Jaz zelo rada pripravim jabolčne miške z rozinami ob okusni enolončnici ali gosti juhi zato sem vam pripravila nekaj različnih receptov:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor