Čokoladne kroglice
Čokoladne kroglice so odlična in v kratkem času pripravljena sladica, ki po svojem okusu zelo spominja na Ferrero rocher. Te odlične in zelo okusne čokoladne kroglice bodo zadostovale za približno 10 do 15 oseb, saj bomo pripravili približno 1 kg mase in iz nje oblikovali kroglice želene velikosti. Sama priprava čokoladnih kroglic je hitra in pri tem nam lahko pomagajo najmlajši člani družine. Si pa moramo vzeti čas za strjevanje, saj morajo kroglice vmes večkrat v hladilnik.
Pripomočki za čokoladne kroglice
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za čokoladne kroglice
- 400 g zdrobljenih maslenih keksov
- 150 g drobno sesekljanih lešnikov
- 100 g čokolade v prahu
- 300 g mlečne čokolade (tablica)
- 150 g masla
- 3 velike žlice mleka
- 2 dl sladke smetane za stepanje
Za dekoracijo:
- 100 g mlečne čokolade za dekoracijo
- 30 g masla
- barva za živila po izbiri (ni obvezno) ali malo stopljene bele čokolade
- mleti lešniki (ni obvezno)
Kako pripravimo čokoladne kroglice
Vzamemo večjo posodo in vanjo damo kekse, ki jih na grobo zdrobimo, pomagamo si lahko kar s tlačilko za krompir.
V zdrobljene kekse vmešamo še na drobno sesekljane lešnike.
Sedaj v manjši kozici stopimo 150 g masla in stopljenemu maslu dodamo 300 g mlečne čokolade, ki smo jo pred tem nalomili na manjše koščke. Dodamo še 3 velike žlice mleka. Čokolado med mešanjem topimo na tihem ognju.
Ko je čokolada v maslu popolnoma stopljena, čokoladno zmes vlijemo k zdrobljenim keksom ter dobro premešamo.
Sedaj vzamemo drugo posodo in v njej stepemo 2 dl sladke smetane, ki jo dodamo k ostalim sestavinam in premešamo, da se vse sestavine združijo.
Na koncu dodamo in vmešamo še 100 g čokolade v prahu. Maso postavimo v hladilnik za približno 30 minut. Pri čemer vam svetujem, da maso razdelite na dva dela. Tako bo en del v hladilniku, medtem, ko boste oblikovali prvega. Saj se masa med oblikovanjem segreje in posledično prične prijemati na roke.
Po pol ure, ko je masa ohlajena, prvi del vzamemo iz hladilnika in oblikujemo kroglice poljubne velikosti, ki jih polagamo na krožnik ali pladenj. Enako storimo z drugim delom. Najlažje je, če maso zajemamo z žlico, saj tako naredimo kroglice približno enake velikosti.
Ko so vse kroglice oblikovanje, jih damo v hladilnik in medtem, ko so v hladilniku, v kozici na tihem ognju stopimo 30 g masla, v katerega stresemo 100 g na koščke nalomljene čokolade.
Ko se čokolada stopi, vzamemo pripravljene kroglice iz hladilnika in vsako posamezno kroglico polijemo z eno čajno žličko še vroče stopljene čokolade. Na polito čokolado lahko potrosimo nekaj zdrobljenih lešnikov ali jo okrasimo z jedilnimi barvami tako, da oblikujemo poljuben vzorec preko čokoladnega obliva. Namesto jedilne čokolade lahko uporabite tudi stopljeno belo čokolado.
Pripravljene čokoladne kroglice ponovno postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro. Čokoladne kroglice so nato pripravljene, da jih postrežemo.
Dober tek. 🙂