Topla medena limonada z ingverjem
Kadar začutim, da se me nekaj loteva, si pripravim napitek iz 3 sestavin, ki jih imam skoraj vedno pri roki: to je topla medena limonada z ingverjem.
Rada jo imata tudi moja otroka, tako da jo v jesenskih in zimskih mesecih zjutraj na tešče pijemo kar vsi trije. Priprava traja par minutk, okus pa je prijeten, sladek in nekoliko kiselkast z rahlim pekočim podtonom zaradi ingverja, ki pa ga otrokoma dam malo manj kot zase. Po želji jo tudi razredčimo s toplo vodo, ki nam najbolj prija.
Ta domači vitaminski napitek nas je že večkrat rešil pred nadaljnjim razvojem prehlada. Pripravljen je res zelo hitro, najboljši pa je iz svežih in kakovostnih sestavin.
Pripomočki za toplo medeno limonado z ingverjem:
- Ne potrebujemo posebnih pripomočkov.
Sestavine za toplo medeno limonado z ingverjem:
Za 4 dl napitka:
- pol limone
- 1 cm oz. manjši košček korenine svežega ingverja
- 1 žlica kakovostnega domačega nesegretega medu (uporabljam kostanjevega, lahko pa izberemo tudi drugega)
- 4 dl vode temperature okoli naše telesne (torej 36 °)
Postopek za toplo medeno limonado z ingverjem:
Za ta zdravilni napitek v kozarec nalijemo 1 dl tople vode. Temperatura naj ne bo nad našo telesno, ima naj torej okoli 36 °C, sicer bi uničili zdravilne učinkovine v medu. Temperature ni treba posebej meriti, ampak naj nam bo vodilo naš tip – z roko preverimo, da voda ni ne prevroča ne prehladna, ampak nekaj vmes. V 1 dl vode damo žlico medu. Najbolje je, da med dodajamo z leseno žlico ali palčko, če jo imamo. Med in vodo malo pomešamo, da se bo med počasi stopil v vodi.
Ko se med in voda združita, ožamemo pol limone in iztisnjen sok vlijemo v medeno vodo. Če nimamo sveže limone in imamo na zalogi zamrznjen limonin sok, lahko uporabimo tudi tega.
Za medeno limonado z ingverjem dodamo le še zadnjo sestavino, to je ingver. Ker je pekoč, ga dodajamo previdno, sploh če napitek pripravljamo za otroke. Od korenine ingverja odrežemo približno 1 cm debel kolobar in mu odrežemo skorjo. Nato ga fino naribamo s pomočjo ribežna, lahko pa ga tudi na drobno sesekljamo.
Ko v limonado dodamo še ingver, vse dobro premešamo in pripravimo 2 kozarca po 2 dl. Limonado sicer lahko pustimo tudi nekaj časa stati, da ingver odda več okusa, a bo zaradi tega napitek bolj pekoč. Skozi cedilo v vsak kozarec nalijemo polovico pripravljene limonade, potem pa dodamo še po 1,5 dl tople vode (oz. po okusu). Premešamo in popijemo oz. postrežemo. Za okras lahko dodamo še rezino limone (če ni škropljena). Na zdravje!
Kadar smo bolni, nam pogosto paše vroča domača juhica:
- Milijonska juha s polento in bučko.
- Kremna zelenjavna juha s šparglji.
- Kremna gobova juha.
- Grahova juha za otroke.
- Princesina pesina juha.
- Otroška kremna zelenjavna juha.
- Juha iz hokaido in maslene buče.
- Oranžna juha iz korenja, leče in žafrana.
- Kremna zelenjavna juha s kislo smetano.
- Nežna česnova juhica.
- Porovo-cvetačna juha.
- Juha iz buč, bučk in jabolk.
Če pa bi se radi sladkali, naj bo sladkanje v bolj zdravi obliki (torej brez belega sladkorja):
- Pesin kolač z bučnicami in kakavom.
- Preprosti in zdravi bučni piškoti z mandlji.
- Rožičevo pecivo s črnobelo glazuro.
- Sadna nabodala.
- Pisane domače sladoledne lučke.
- Ovseni puding z banano in datlji.
- Čokoladni kvinojin puding z banano.
- Kvinojin puding s suhim sadjem.