Topla medena limonada z ingverjem
Print Friendly, PDF & Email

Kadar začutim, da se me nekaj loteva, si pripravim napitek iz 3 sestavin, ki jih imam skoraj vedno pri roki: to je topla medena limonada z ingverjem.

Rada jo imata tudi moja otroka, tako da jo v jesenskih in zimskih mesecih zjutraj na tešče pijemo kar vsi trije. Priprava traja par minutk, okus pa je prijeten, sladek in nekoliko kiselkast z rahlim pekočim podtonom zaradi ingverja, ki pa ga otrokoma dam malo manj kot zase. Po želji jo tudi razredčimo s toplo vodo, ki nam najbolj prija.

Ta domači vitaminski napitek nas je že večkrat rešil pred nadaljnjim razvojem prehlada. Pripravljen je res zelo hitro, najboljši pa je iz svežih in kakovostnih sestavin.

Topla medena limonada z ingverjem

Pripomočki za toplo medeno limonado z ingverjem:

  • Ne potrebujemo posebnih pripomočkov.

Sestavine za toplo medeno limonado z ingverjem:

Za 4 dl napitka:

  • pol limone
  • 1 cm oz. manjši košček korenine svežega ingverja
  • 1 žlica kakovostnega domačega nesegretega medu (uporabljam kostanjevega, lahko pa izberemo tudi drugega)
  • 4 dl vode temperature okoli naše telesne (torej 36 °)

Postopek za toplo medeno limonado z ingverjem:

Za ta zdravilni napitek v kozarec nalijemo 1 dl tople vode. Temperatura naj ne bo nad našo telesno, ima naj torej okoli 36 °C, sicer bi uničili zdravilne učinkovine v medu. Temperature ni treba posebej meriti, ampak naj nam bo vodilo naš tip – z roko preverimo, da voda ni ne prevroča ne prehladna, ampak nekaj vmes. V 1 dl vode damo žlico medu. Najbolje je, da med dodajamo z leseno žlico ali palčko, če jo imamo. Med in vodo malo pomešamo, da se bo med počasi stopil v vodi.

Topla medena limonada z ingverjem

Ko se med in voda združita, ožamemo pol limone in iztisnjen sok vlijemo v medeno vodo. Če nimamo sveže limone in imamo na zalogi zamrznjen limonin sok, lahko uporabimo tudi tega.

Topla medena limonada z ingverjem

Za medeno limonado z ingverjem dodamo le še zadnjo sestavino, to je ingver. Ker je pekoč, ga dodajamo previdno, sploh če napitek pripravljamo za otroke. Od korenine ingverja odrežemo približno 1 cm debel kolobar in mu odrežemo skorjo. Nato ga fino naribamo s pomočjo ribežna, lahko pa ga tudi na drobno sesekljamo.

Topla medena limonada z ingverjem

Ko v limonado dodamo še ingver, vse dobro premešamo in pripravimo 2 kozarca po 2 dl. Limonado sicer lahko pustimo tudi nekaj časa stati, da ingver odda več okusa, a bo zaradi tega napitek bolj pekoč. Skozi cedilo v vsak kozarec nalijemo polovico pripravljene limonade, potem pa dodamo še po 1,5 dl tople vode (oz. po okusu). Premešamo in popijemo oz. postrežemo. Za okras lahko dodamo še rezino limone (če ni škropljena). Na zdravje!

Topla medena limonada z ingverjem

Kadar smo bolni, nam pogosto paše vroča domača juhica:

Če pa bi se radi sladkali, naj bo sladkanje v bolj zdravi obliki (torej brez belega sladkorja):

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor