Kremna gobova juha
Print Friendly, PDF & Email

Zelo rada nabiram gobe in iz njih pripravim dobrote kot so omaka za testenine, rižota ali seveda dobra kremna gobova juha. Zadnja leta me z gobami razveselita starša, jaz pa za svoje najdražje z veseljem skuham okusno juhico, pri kateri se za boljši okus izogibam umetnim dodatkom. Uporabljam samo najboljše domače sestavine in okus je odličen, juhica pa je kuhana 1, 2, 3, saj ponavadi uporabljam zamrznjene – torej že očiščene – jurčke in lisičke.

kremna gobova juha

Pripomočki za kremno gobovo juho:

  • palični mešalnik

Sestavine za kremno gobovo juho:

Za 2-3 porcije:

  • 1 srednje velika čebula (okoli 100 g)
  • 1 strok česna
  • 2 žlici sončničnega olja
  • 200 g očiščenih jurčkov (in lisičk)
  • 300 g krompirja
  • 1 večji lovorjev list
  • ščep posušenega majarona
  • ščep posušenega timijana
  • ščep sveže sesekljanega peteršilja
  • 1/2 žličke domače začimbne mešanice
  • 1/2 žličke soli
  • 1 žlička kisle smetane
  • 6 dl vode

Pripomočki za kremno gobovo juho:

Juho pripravimo tako, da v posodo za kuhanje nalijemo 2 žliči sončničnega olja. Pristavimo jo na štedilnik in medtem ko se olje segreva, olupimo in sesekljamo 1 srednje veliko čebulo. Ko je olje segreto, v posodo stresemo čebulo. Pokrijemo s pokrovko in dušimo na zmerni temperaturi. Pazimo, da se čebula ne zažge, ampak le postekleni in začne postajati rjavkaste barve.

kremna gobova juha

Olupimo strok česna in ga narežemo na manjše koščke. Dodamo jih v posodo in dušimo še nekaj minut.

kremna gobova juha

V posodo zdaj dodamo 200 g očiščenih in na lističe narezanih gob. Po želji so to lahko samo jurčki ali pa dodamo še lisičke. Sama ponavadi uporabljam zamrznjene gobe, seveda pa so najboljše sveže nabrane. Ponovno pokrijemo posodo in jih dušimo približno 5 minut oz. toliko, da se odtalijo, če dodamo sveže, pa lahko posodo pustimo odkrito.

kremna gobova juha

Medtem olupimo in na 1 cm veliko narežemo 300 g krompirja, ki ga prav tako dodamo v lonec z gobovo juho.

kremna gobova juha

Preden dolijemo vodo, dodamo še začimbe: pol žličke soli, pol žličke domače začimbne mešanice, 1 večji lovorjev list ali 2 manjša, ščep majarona, timijana in peteršilja.

kremna gobova juha

Vse skupaj zalijemo s 6 dl vode in povišamo temperaturo kuhališča. Kremno gobovo juho kuhamo 10-15 minut oz. tako dolgo, da se krompir zmehča, kar preverimo z vilicami.

kremna gobova juha

Ko je gobova juha kuhana, z žlico odstranim lovorjev list in s paličnim mešalnikom juho spasiramo, da postane kremna. Dodamo še žličko kisle smetane – zdaj ali pa jo ponudimo posebej, da si jo vsak lahko doda sam.

kremna gobova juha

Dober tek!

kremna gobova juha

Iz gob nastanejo tudi te odlične jedi:

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.8]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor