Kremna gobova juha
Zelo rada nabiram gobe in iz njih pripravim dobrote kot so omaka za testenine, rižota ali seveda dobra kremna gobova juha. Zadnja leta me z gobami razveselita starša, jaz pa za svoje najdražje z veseljem skuham okusno juhico, pri kateri se za boljši okus izogibam umetnim dodatkom. Uporabljam samo najboljše domače sestavine in okus je odličen, juhica pa je kuhana 1, 2, 3, saj ponavadi uporabljam zamrznjene – torej že očiščene – jurčke in lisičke.
Pripomočki za kremno gobovo juho:
- palični mešalnik
Sestavine za kremno gobovo juho:
Za 2-3 porcije:
- 1 srednje velika čebula (okoli 100 g)
- 1 strok česna
- 2 žlici sončničnega olja
- 200 g očiščenih jurčkov (in lisičk)
- 300 g krompirja
- 1 večji lovorjev list
- ščep posušenega majarona
- ščep posušenega timijana
- ščep sveže sesekljanega peteršilja
- 1/2 žličke domače začimbne mešanice
- 1/2 žličke soli
- 1 žlička kisle smetane
- 6 dl vode
Pripomočki za kremno gobovo juho:
Juho pripravimo tako, da v posodo za kuhanje nalijemo 2 žliči sončničnega olja. Pristavimo jo na štedilnik in medtem ko se olje segreva, olupimo in sesekljamo 1 srednje veliko čebulo. Ko je olje segreto, v posodo stresemo čebulo. Pokrijemo s pokrovko in dušimo na zmerni temperaturi. Pazimo, da se čebula ne zažge, ampak le postekleni in začne postajati rjavkaste barve.
Olupimo strok česna in ga narežemo na manjše koščke. Dodamo jih v posodo in dušimo še nekaj minut.
V posodo zdaj dodamo 200 g očiščenih in na lističe narezanih gob. Po želji so to lahko samo jurčki ali pa dodamo še lisičke. Sama ponavadi uporabljam zamrznjene gobe, seveda pa so najboljše sveže nabrane. Ponovno pokrijemo posodo in jih dušimo približno 5 minut oz. toliko, da se odtalijo, če dodamo sveže, pa lahko posodo pustimo odkrito.
Medtem olupimo in na 1 cm veliko narežemo 300 g krompirja, ki ga prav tako dodamo v lonec z gobovo juho.
Preden dolijemo vodo, dodamo še začimbe: pol žličke soli, pol žličke domače začimbne mešanice, 1 večji lovorjev list ali 2 manjša, ščep majarona, timijana in peteršilja.
Vse skupaj zalijemo s 6 dl vode in povišamo temperaturo kuhališča. Kremno gobovo juho kuhamo 10-15 minut oz. tako dolgo, da se krompir zmehča, kar preverimo z vilicami.
Ko je gobova juha kuhana, z žlico odstranim lovorjev list in s paličnim mešalnikom juho spasiramo, da postane kremna. Dodamo še žličko kisle smetane – zdaj ali pa jo ponudimo posebej, da si jo vsak lahko doda sam.
Dober tek!
Iz gob nastanejo tudi te odlične jedi:
- Testenine v kremni sirovi omaki z gobami.
- Zrezki v čebulni omaki s šampinjoni.
- Zrezki v kremni omaki s šampinjoni.