Grahova juha za otroke
Print Friendly, PDF & Email

Svojima otrokoma rada kuham zelenjavne kremne juhe, ker jih zelo rada jesta. Tudi meni so všeč in tako poskušam pripraviti vedno malo drugačno. Tokrat je nastala okusna kremna juhica iz domačega graha in krompirja, juhi pa sem dodala še lečo, ki po mojem mnenju doda poseben okus. Menim tudi, da strok česna, ki ga kar celega kuhamo v juhi in potem spasiramo z vsemi ostalimi sestavinami, da juhi dodatno noto okusnosti. Grahova juha za otroke je pripravljena v pol ure, skupaj z zlatimi kroglicami pa predstavlja kar glavno jed mojih malčkov. Ker je zelenjava v tej juhi le dušena in ne pražena, je tako kosilo za majhne želodčke lažje prebavljivo.

Grahova juha za otroke

Pripomočki za grahovo juho za otroke:

  • palični mešalnik

Sestavine za grahovo juho za otroke

Za 3 porcije:

  • 130 g svežega graha (lahko uporabimo tudi zamrznjenega)
  • 2 srednje velika krompirja (približno 250 g)
  • 3 stroki česna
  • 4 žlice oranžne leče (približno 40 g)
  • 1/2 žličke soli oz. po okusu
  • ščep posušenega majarona
  • ščep posušenega šetraja
  • 5 dl vode

Postopek za grahovo juho za otroke

Za to grahovo juho lahko uporabimo sveži ali zamrznjeni grah. Če uporabimo zamrznjenega, ga enostavno stresemo v lonec, prilijemo nekaj žlic vode in lonec pokrijemo s pokrovko ter na zmernem ognju dušimo, medtem ko lupimo in režemo krompir. Sama sem uporabila sveži grah, ki pa je bil že nekoliko suh, zato sem ga čez noč namakala v vodi.

Grahova juha za otroke

H grahu torej dodamo še na manjše koščke narezan krompir.

Grahova juha za otroke

3 stroke česna olupimo in cele dodamo h grahu in krompirju. Pazimo, da voda na dnu lonca ne povre in bi se nam zelenjava začela prijemati na dno. Po potrebi dolijemo malo vode.

Grahova juha za otroke

V cedilo stresemo 4 žlice oranžne leče in jo speremo pod tekočo vodo. Dodamo jo v posodo z nastajajočo grahovo juho za otroke. Juho še solimo po okusu in dodamo ščep majarona in šetraja.

Grahova juha za otroke

Zelenjavi prilijemo 1 dl vode in posodo pokrijemo s pokrovko. Dušimo 5 minut, nato pa dolijemo še 4 dl vode. Počakamo, da juha začne vreti, nato temperaturo znižamo na srednje visoko in juho kuhamo približno 15 minut oz. dokler zelenjava in leča nista mehki.

Grahova juha za otroke

Ko je grahova juha za otroke kuhana, po želji z žlico ven poberemo nekaj kroglic graha, ostalo pa spasiramo s paličnim mešalnikom.

Grahova juha za otroke

Grahova juha za otroke je pripravljena. Po želji lahko dolijemo še nekaj vode, če želimo, da je bolj redka. Pazimo, da ne postrežemo prevroče, po želji pa ji lahko primešamo tudi žličko poljubnega kvalitetnega olja ali kisle smetane. Na koncu po vrhu potresemo oz. položimo kroglice graha.

Grahova juha za otroke

Naj otročkom tekne!

Tukaj pa sta še dve ideji za otroško kremno juho:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor