Kremna zelenjavna juha s kislo smetano
Print Friendly, PDF & Email

Zelenjavno juho imam zelo rada, saj je polnega okusa, priprava pa ni zahtevna, zna pa včasih biti zamudna. Kisla smetana ji okus še izboljša, v kombinaciji z nekaterimi jedmi pa lahko predstavlja kar glavno jed za kosilo ali večerjo. Čeprav gre mogoče za okus koga za nenavadne kombinacije, juhe sama rada uživam s sladkimi jedmi, recimo preprostim skutnim zavitkom, polentino obrnjenko z marelicami ali odličnim jesenskim štrudljem. Poskusite kdaj. 😉

Pripomočki za kremno zelenjavno juho s kislo smetano:

  • posoda s pokrovko
  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhalnica
  • stirač za česen
  • palični mešalnik

Sestavine za kremno zelenjavno juho s kislo smetano – za 3 osebe:

  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 srednje velika krompirja
  • 2 korenja
  • 1/4 glave brokolija
  • 1/4 glave cvetače
  • pest stročjega fižola
  • 1/4 manjše bučke
  • 1 žlička domače začimbne mešanice
  • 1/2 žličke soli
  • ščep origana
  • ščep majarona
  • ščep bazilike
  • ščep timijana
  • 3 lovorjevi listi
  • 3 žlice kisle smetane

Postopek za kremno zelenjavno juho s kislo smetano:

Za kremno zelenjavno juho s kislo smetano najprej v posodo, v kateri bomo juho kuhali, vlijemo žlico olivnega olja in jo pristavimo na štedilnik. Dodamo sesekljano čebulo, prilijemo nekaj žlic vode in pokrijemo s pokrovko, da se duši. Medtem olupimo in stremo 2 stroka česna in ju dodamo k čebuli. Par minutk pražimo brez pokrovke.

Zelenjavo olupimo, očistimo in narežemo na manjše koščke, lahko pa uporabimo zmrznjeno, tako kot sem jo jaz, saj sem imela nekaj shranjene še od lanske letine v zamrzovalniku. Dodamo jo v posodo in premešamo. Počakamo, da se odtali in nekoliko popraži. Nato dodamo pol žličke soli, žličko domače začimbne mešanice, po ščep origana, bazilike, majarona in timijana ter 3 lovorjeve liste.

Nekaj minutk pražimo, nato pa prilijemo vodo. Te naj bo toliko, da so vse sestavine pokrite. Ko premešamo, začimbe priplavajo na površje.

Kremno zelenjavno juho kuhamo približno 25 minut, nato pa z vilico prebodemo stročji fižol, da preverimo, če je zelenjava že kuhana. Če je, odstranimo lovorjeve liste, po želji prihranimo nekaj cele zelenjave za dekoracijo in s paličnim mešalnikom zmešamo zelenjavno juho, da postane kremna.

V skodelico vlijemo nekaj žlic kremne zelenjavne juhe in dodamo 3 žlice kisle smetane. Vse dobro premešamo, da dobimo homogeno svetlo zmes. Ko kremno zelenjavno juho serviramo, zmešano kislo smetano vlijemo po juhi na krožniku, da nastane naključni vzorec.

Po želji na sredino krožnika s kremno zelenjavno juho dodamo še nekaj koščkov kuhane zelenjave, ki smo jo prej vzeli iz juhe in jo prihranili za dekoracijo. Še vročo juho postrežemo in želim vam dober tek!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor