Milijonska juha s polento in bučko
Print Friendly, PDF & Email

Še sama ne morem verjeti, ampak milijonsko juho sem prvič jedla že kot odrasla, ko jo je za otroke skuhala prijateljica. No, mogoče sem jo že kdaj v šoli, a se ne spomnim, da bi bila tako dobra kot njena. Prosila sem jo za recept in to okusno juho iz korenja in pšeničnega zdroba poskusila pripraviti tudi sama.

Pa mi je res dobra uspela šele v kakšnem tretjem poskusu! Od takrat naprej pa jo imamo radi prav vsi pri nas doma. Ker že tako pojemo veliko kruha in drugih izdelkov iz pšenične moke, sem zdrob zamenjala za polento, če je možno, pa dodam še bučko. V dobrih 10-15 minutah je ta slastna juha kuhana. Mi radi vanjo vsujemo zlate kroglice, prav lahko pa jemo samo, saj je nekoliko bolj gosta in prav prijetno pogreje želodček otrok in odraslih.

milijonska juha s polento in bučko

Pripomočki za milijonsko juho s polento in bučko:

  • Ne potrebujemo nič posebnega.

Sestavine za milijonsko juho s polento in bučko:

Za 2-3 osebe:

  • 100 g korenja
  • 150 g bučke
  • ščep posušene bazilike
  • 35 g polente
  • 1 jajce velikosti M ali L
  • 1/4 žličke soli
  • 1/4 jušne kocke
  • 6 dl vode

Postopek za milijonsko juho s polento in bučko:

Za to milijonsko juho naribamo zelenjavo, jo podušimo, dodamo polento in vodo ter začimbe in vse skupaj skuhamo. Na koncu vmešamo jajce. A gremo lepo po vrsti: najprej olupimo in očistimo korenje in ga na drobno naribamo s pomočjo ribežna. Najlažje je, če ribamo neposredno v posodo, v kateri bomo kuhali juho. V posodo vlijemo nekaj žlic vode in posodo postavimo na štedilnik. Pokrijemo jo s pokrovko in korenček nežno dušimo par minutk.

milijonska juha s polento in bučko

Medtem očistimo bučko in jo po želji tudi olupimo, nato pa jo naribamo tako kot korenje – na drobno. Sama domačih bučk ne lupim. Tudi bučko dodamo v posodo in po potrebi dolijemo še malo vode, tako da 2 minutki dušimo še to.

milijonska juha s polento in bučko

V juho dodamo še ščep posušene bazilike.

milijonska juha s polento in bučko

Ko sta korenček in bučka zmehčana, torej po par minutah dušenja, v posodo dodamo 35 g polente, 1/4 žličke soli in četrt jušne kocke. Premešamo. V milijonsko juho dolijemo 6 dl vode in povišamo temperaturo, da juha zavre. Nato ogenj znižamo in juho kuhamo dobrih 5 minut oz. toliko, da se polenta zmehča in skuha.

milijonska juha s polento in bučko

Milijonska juha s polento in bučko je skoraj gotova, vkuhati moramo le še jajce. V skledico ubijemo 1 jajce in ga premešamo z vilicami. V tankem curku ga vlijemo v vročo juho, pri tem pa mešamo, da jajce takoj zakrkne in nastanejo tanke jajčne nitke.

milijonska juha s polento in bučko

Tako, milijonska juha s polento in bučko je pripravljena. Če nam je všeč bolj redka, jo še nekoliko razredčimo z vodo. Dekoriramo jo lahko z listkom sveže bazilike, sicer pa zraven po želji postrežemo kruh ali zlate kroglice, zelo dobra in nasitna pa je tudi kar sama. Dober tek!

milijonska juha s polento in bučko

Če bi vam teknila še kakšna druga juha, predlagam te:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor