Nežna česnova juhica
Print Friendly, PDF & Email

Česnova juhica je prav dobrodošla sprememba vsakdanjega jedilnika, njena priprava pa je res enostavna in hitra – pol urice in na mizo lahko postavimo okusno kremno juho z nežnim vonjem po česnu, ki nam bo zaplesala po brbončicah. Potrebujemo le tri glavne sestavine, ki jih imamo gotovo že doma, zaradi svojega blagega okusa pa bo preverjeno všeč tudi otrokom.

Pripomočki za nežno česnovo juhico:

  • nož
  • deska
  • posoda s pokrovko
  • kuhalnica
  • palični mešalnik

Sestavine za nežno česnovo juhico za 2 osebi:

  • 1 čebula
  • 2 manjša krompirja
  • 5 ali 6 strokov česna
  • ščep timijana
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1/4 žličke domače začimbne mešanice
  • 2 lovorjeva lista
  • 1/4 žličke soli (jaz sem uporabila grobo)

Postopek za nežno česnovo juhico:

Nežno česnovo juhico bomo pripravili iz manjše količine česna, da se bo ta okusil, ne bo pa preveč izrazit. V posodo, v kateri bomo juho kuhali, vlijemo žlico olivnega olja. Čebulo olupimo in sesekljamo. Posodo z oljem damo na štedilnik, ga vklopimo in ko se olje segreje, dodamo sesekljano čebulo. S kuhalnico mešamo, da se ne prismodi. Sama ponavadi temperaturo znižam, dodam nekaj žličk vode in posodo pokrijem, da se čebula bolj duši kot praži. Opazila sem, da je tako jed lažje prebavljiva.

Medtem olupimo krompir in ga narežemo na manjše koščke, olupimo pa tudi stroke česna. Narezan krompir in cele stroke česna dodamo k čebuli in vse skupaj pražimo približno 5 minut.

V posodo dodamo še začimbe: četrt žličke sol, četrt žličke domače začimbne mešanice, ščep timijana in 2 lista lovorja.

Vse skupaj zalijemo  s toliko vode, da so sestavine pokrite. Vse dobro premešamo in poskusimo, ali je dovolj slano. Po želji dosolimo, a verjetno bo že dodana sol zadoščala, saj jo vsebuje tudi domača začimbna mešanica. Pokrijemo s pokrovko in ko voda zavre, temperaturo znižamo ter kuhamo približno 20 minut, potem pa z vilico poskusimo prebosti krompir, da vidimo, ali je že dovolj zmehčan.

Kuhano nežno česnovo juhico zdaj spremenimo v kremno. To storimo s paličnim mešalnikom, še prej pa ven ne pozabimo pobrati lovorjevih listov. Če se nam juha zdi pregosta, lahko zdaj dolijemo še malo vode. Nežna česnova juhica je pripravljena za serviranje. Po želji lahko zraven ponudimo žličko kisle smetane, meni osebno pa se najbolje poda hrustljav ajdov kruh.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 30 Povprečno: 4.4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor