Porovo-cvetačna juha
Letos mi je precej pridelka na vrtu uničila toča, me je pa proti koncu poletja na njem razveselilo nekaj glav cvetače in par kosov pora. Iz njih sem pripravila preprosto kremno juhico.
Pripomočki za porovo-cvetačno juho:
- deska
- nož
- posoda s pokrovko
- manjša posoda
Sestavine za porovo-cvetačno juho za 3 osebe:
- 1 por
- 1 majhna ali 1/2 večje cvetače
- olje
- 2 krompirja
- sol
- ščep majarona
- ščep timijana
- ščep bazilike
- 2 lovorjeva lista
- žlička moke
- 3 žlice smetane za kuhanje
Postopek za porovo-cvetačno juho:
V posodo vlijemo malo olja in jo pristavimo na štedilnik. Poru odrežemo večino zelenega dela – liste, če so poškodovani, ga po dolgem prerežemo in damo pod tekočo vodo, kjer dobro speremo ostanke zemlje in ostalo umazanijo. Nato steblo položimo na desko in ga narežemo na kolutke. Dodamo jih v posodo z vročim oljem in popražimo. Da se ne bi zažgali, dodamo žlico vode, znižamo temperaturo in posodo pokrijemo s pokrovko.
Medtem olupimo krompirja, ju operemo in narežemo na koščke. Cvetači odrežemo dele, ki niso povsem beli in na videz zdravi, jo splaknemo pod vodo in narežemo na manjše cvetove. Lahko jo uporabimo kar takoj, priporočam pa še vmesni korak: v drugo posodo nalijemo vodo, počakamo, da zavre, nato pa vanjo za nekaj minut potopimo cvetove. Tako morebitne prebivalce odstranimo iz cvetače in tudi iz naše juhe. 😉
Na pol kuhano cvetačo in narezan krompir dodamo k prepraženemu poru. Dodamo še začimbe, ki jih pomanemo med prsti, da sprostijo več vonja, lahko pa uporabimo tudi terilnik.
Premešamo, pražimo 5 minut in posujemo z žličko moke. Ponovno premešamo, potem pa dolijemo toliko vode, da so sestavine pokrite. Kuhamo približno 15 minut, da se zelenjava zmehča, kar preverimo z vilico. Porovo-cvetačna juha je skoraj končana. Odstranimo še lovorjeve liste, dolijemo smetano za kuhanje in kuhamo še minutko, nato pa s paličnim mešalnikom vse spasiramo, da dobimo kremasto, pastelno juhico.
Dober tek!
Save