Kremna zelenjavna juha s šparglji
Print Friendly, PDF & Email

Kremne juhe obožujem! Včasih sem vse pripravljala tako, da sem najprej popražila čebulo, zdaj pa ta korak enostavno izpustim in samo podušim na koščke narezano poljubno zelenjavo, da se že nekoliko zmehča, dodam začimbe in česen, nato pa jo skuham, spasiram in z nekaj dodatki postrežem okusno kremno juhico. Tokrat je nastala kremna zelenjavna juha s šparglji.

Je odlična kot glavna jed za kosilo, saj je dovolj nasitna, lahko pa seveda zraven postrežemo tudi kakšne palačinke, vaflje ali kaj podobnega. Nam v tej župci teknejo zlate kroglice. Prisegam na žlico bučnega olja, kisla smetana pa naredi juho tako lepo kremasto. Otrokoma skledica zelenjavne kremne juhe tekne tudi za večerjo, jaz pa se počutim pomirjeno, ker vem, da sta pojedla nekaj zdravega.

Kremna zelenjavna juha s šparglji

Pripomočki za kremno zelenjavno juho s šparglji:

 • palični mešalnik ali blender

Sestavine za kremno zelenjavno juho s šparglji:

Za 3 osebe:

 • 90 g korenja*
 • 210 g nadzemne kolerabice*
 • 75 g špargljev*
 • 140 g krompirja*
 • 1 večji strok česna (ali 2 manjša)
 • 1 žlička domače začimbne mešanice
 • ščep posušene bazilike
 • ščep posušenega timijana
 • 1-2 žlici bučnega olja
 • 1 zvrhana žlička kisle smetane
 • ščep soli

*Količine so navedene za že olupljeno zelenjavo oz. pri špargljih že brez olesenelega dela, torej toliko zelenjave, kot sem jo dala v juho.

Postopek za kremno zelenjavno juho s šparglji:

Kremno zelenjavno juho s šparglji skuhamo tako, da najprej olupimo korenje in ga 90 g narežemo na manjše koščke. Stresemo jih v posodo za kuhanje in prilijemo nekaj žlic vode, da je dno pokrito. Posodo pokrijemo s pokrovko in jo postavimo na štedilnik. Dušimo nekaj minut na zmerni temperaturi, medtem pa pazimo, da voda ne izpari, tako da se nam korenje slučajno ne bi že prijelo na dno posode.

Kremna zelenjavna juha s šparglji

Medtem narežemo 210 g nadzemne kolerabice, prav tako kot korenje tudi to narežemo na manjše kockice. Dodamo jih v posodo h korenju in dušimo naprej, po potrebi pa spet dolijemo malo vode.

Kremna zelenjavna juha s šparglji

Zdaj narežemo še šparglje. Brez olesenelega dela naj jih bo okoli 75 g. Operemo jih pod tekočo vodo in jih narežemo na tanjše kolobarčke, ki jih prav tako stresemo k drugi zelenjavi.

Kremna zelenjavna juha s šparglji

Nadaljujemo s pripravo zelenjave za kremno zelenjavno juho s šparglji. Olupimo krompir in ga 140 g narežemo na kockice ter ga vsujemo v posodo za juho.

Kremna zelenjavna juha s šparglji

Na vrsti so dodatki, ki bodo obogatili okus juhe: dodamo 1 žličko domače začimbne mešanice, ščep timijana in ščep bazilike ter ščep soli.

Kremna zelenjavna juha s šparglji

Vse skupaj zalijemo s pol litra vode in povišamo temperaturo kuhališča, tako da juha zavre, nato pa jo ponovno znižamo in kuhamo okoli 10 minut oz. toliko, da se zelenjava primerno zmehča, če jo poskusimo prebosti z vilicami.

Kremna zelenjavna juha s šparglji

Ko je zelenjava kuhana, juho odstranimo s štedilnika in ji dodamo 2 žlici bučnega olja in 1 žličko kisle smetane (če želimo, da je juha brez sestavin živalskega izvora, to preprosto izpustimo ali izberemo ustrezen nadomestek, npr. ovseno, kokosovo ali drugo rastlinsko smetano). Vse skupaj spasiramo v blenderju ali s paličnim mešalnikom.

kremna zelenjavna juha s šparglji

Kremna zelenjavna juha s šparglji je pripravljena. Nalijemo jo v skledice oz. globoke krožnike in postrežemo. Mi jo radi jemo skupaj z zlatimi kroglicami. Dober tek!

Kremna zelenjavna juha s šparglji

Morda vas premamijo še drugi recepti za zelenjavne juhce:

Tukaj pa je nekaj idej, kaj postreči poleg juhe:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor