Kremna zelenjavna juha s šparglji
Kremne juhe obožujem! Včasih sem vse pripravljala tako, da sem najprej popražila čebulo, zdaj pa ta korak enostavno izpustim in samo podušim na koščke narezano poljubno zelenjavo, da se že nekoliko zmehča, dodam začimbe in česen, nato pa jo skuham, spasiram in z nekaj dodatki postrežem okusno kremno juhico. Tokrat je nastala kremna zelenjavna juha s šparglji.
Je odlična kot glavna jed za kosilo, saj je dovolj nasitna, lahko pa seveda zraven postrežemo tudi kakšne palačinke, vaflje ali kaj podobnega. Nam v tej župci teknejo zlate kroglice. Prisegam na žlico bučnega olja, kisla smetana pa naredi juho tako lepo kremasto. Otrokoma skledica zelenjavne kremne juhe tekne tudi za večerjo, jaz pa se počutim pomirjeno, ker vem, da sta pojedla nekaj zdravega.
Pripomočki za kremno zelenjavno juho s šparglji:
- palični mešalnik ali blender
Sestavine za kremno zelenjavno juho s šparglji:
Za 3 osebe:
- 90 g korenja*
- 210 g nadzemne kolerabice*
- 75 g špargljev*
- 140 g krompirja*
- 1 večji strok česna (ali 2 manjša)
- 1 žlička domače začimbne mešanice
- ščep posušene bazilike
- ščep posušenega timijana
- 1-2 žlici bučnega olja
- 1 zvrhana žlička kisle smetane
- ščep soli
*Količine so navedene za že olupljeno zelenjavo oz. pri špargljih že brez olesenelega dela, torej toliko zelenjave, kot sem jo dala v juho.
Postopek za kremno zelenjavno juho s šparglji:
Kremno zelenjavno juho s šparglji skuhamo tako, da najprej olupimo korenje in ga 90 g narežemo na manjše koščke. Stresemo jih v posodo za kuhanje in prilijemo nekaj žlic vode, da je dno pokrito. Posodo pokrijemo s pokrovko in jo postavimo na štedilnik. Dušimo nekaj minut na zmerni temperaturi, medtem pa pazimo, da voda ne izpari, tako da se nam korenje slučajno ne bi že prijelo na dno posode.
Medtem narežemo 210 g nadzemne kolerabice, prav tako kot korenje tudi to narežemo na manjše kockice. Dodamo jih v posodo h korenju in dušimo naprej, po potrebi pa spet dolijemo malo vode.
Zdaj narežemo še šparglje. Brez olesenelega dela naj jih bo okoli 75 g. Operemo jih pod tekočo vodo in jih narežemo na tanjše kolobarčke, ki jih prav tako stresemo k drugi zelenjavi.
Nadaljujemo s pripravo zelenjave za kremno zelenjavno juho s šparglji. Olupimo krompir in ga 140 g narežemo na kockice ter ga vsujemo v posodo za juho.
Na vrsti so dodatki, ki bodo obogatili okus juhe: dodamo 1 žličko domače začimbne mešanice, ščep timijana in ščep bazilike ter ščep soli.
Vse skupaj zalijemo s pol litra vode in povišamo temperaturo kuhališča, tako da juha zavre, nato pa jo ponovno znižamo in kuhamo okoli 10 minut oz. toliko, da se zelenjava primerno zmehča, če jo poskusimo prebosti z vilicami.
Ko je zelenjava kuhana, juho odstranimo s štedilnika in ji dodamo 2 žlici bučnega olja in 1 žličko kisle smetane (če želimo, da je juha brez sestavin živalskega izvora, to preprosto izpustimo ali izberemo ustrezen nadomestek, npr. ovseno, kokosovo ali drugo rastlinsko smetano). Vse skupaj spasiramo v blenderju ali s paličnim mešalnikom.
Kremna zelenjavna juha s šparglji je pripravljena. Nalijemo jo v skledice oz. globoke krožnike in postrežemo. Mi jo radi jemo skupaj z zlatimi kroglicami. Dober tek!
Morda vas premamijo še drugi recepti za zelenjavne juhce:
- Kremna zelenjavna juha s kislo smetano.
- Porovo-cvetačna juha.
- Oranžna juha iz korenja, leče in žafrana.
- Grahova juha za otroke.
- Kremna gobova juha.
- Nežna česnova juhica.
- Zelenjavna enolončnica s piščancem.
Tukaj pa je nekaj idej, kaj postreči poleg juhe:
- Mini palačinke.
- Tržiška flika po moje.
- Ajdovi krapi z drobtinami.
- Skutni ponvičniki.
- Veganske palačinke.
- Jabolčne palačinke.
- Roza palačinke.
- Vaflji.
- Hitri skutni svaljki z mandljevimi drobtinicami in toplo slivovo omako.
- Skutni štruklji z drobtinami.