Princesina pesina juha
Print Friendly, PDF & Email

Pesina juha je tako lepe barve, da so nad njo navdušene vse princeske iz bližnjih in daljnjih dežel. 🙂 Kuharice, ki jim jo bodo pripravile, z njo ne bodo imele veliko dela, bodo pa princeske vesele, če jim jo bodo zmešale s pačilnim mešalnikom, da bo juhica postala lepo kremna in sploh ne bodo videle vse tiste zelenjave, ki jim sicer nič kaj ne diši. Še bolj bodo navdušene nad lepim vzorcem, ki jim ga bo kuharica vedno znova in znova narisala na gladini te rožnate juhice, da bi le bilo njihovo visočanstvo zadovoljno in sito. 🙂

Pripomočki za princesino pesino juho:

  • posoda za kuhanje
  • deska
  • nož
  • štedilnik
  • palični mešalnik ali blender
  • servirna skledica (seveda tista, ki jo ima princeska najraje)
  • skodelica
  • žlička

Sestavine za princesino pesino juho:

Da se bo princeska lahko 3x najedla:

  • 50 g sveže ali zamrznjene rdeče pese
  • 70 g krompirja
  • 100 g bučk
  • 3 stroki česna
  • 1/2 žličke domače začimbne mešanice
  • 1/2 žličke paradižnikove mezge
  • ščepec majarona
  • ščepec timijana
  • 5 dl vode
  • 1 žlica kisle smetane

Postopek za princesino pesino juho:

Grajska kuharica naj olupi 70 g krompirja, 50 g rdeče pese in 100 g bučk ter 3 stroke česna – te naj pusti kar cele. Če ji bo grajski vrtnar priskrbel kaj domače zelenjave, lupljenje bučke niti ni potrebno, prav tako pa lahko kuharica uporabi zamrznjeno peso, če jo le ima, ko si princeska to juhico zaželi recimo sredi zime. Zelenjavo naj skrbno opere in nareže na koščke. Da naj jo v posodo, v kateri bo pripravila princesino pesino juho.

Posodo naj postavi na štedilnik na ne prevroč ogenj in naj pusti, da se zelenjava približno 10 minut praži. Da se ne bi prismodila, naj dolije približno 0,5 dl vode, še preden bo prepozno. Nato naj doda pol žličke paradižnikove mezge in enako količino domače začimbne mešanice. Doda naj še ščepec timijana in majarona. Ker je slana že začimbna mešanica, dodatno soljenje ni potrebno, sploh pa bi bilo to, preden juho poskusi princeska, zelo nespametno.

Tedaj naj dolije dobre 4 dl vode in naj juho zavre. Potem naj ogenj zmanjša in pesino juho kuha približno 15 minut, dokler zelenjava ni dovolj zmehčana. Takrat je čas, da jo zmeša s paličnim mešalnikom ali blenderjem, da juhica postane kremasta. Ker se med kuhanjem izrazito roza barva pese malo izgubi, v juhi pa je še zelenjava drugih barv, postane pesina juha temne, umirjene roza barve. Princeska ima običajno raje svetlo roza, zato naj kuharica vmeša še malo kisle smetane. To naj najprej da v skodelico in ji primeša par žličk juhe, da dobi zelo svetlo roza zmes. S to na površino juhe v princesini najljubši skledici nariše vzorec, lahko pa jo preprosto zmeša v juho – kakor ve, da je njeni princesi ljubše. Če ima princeska rada zlate kroglice, doda še nekaj teh, nato pa upa, da bo princeska ob prvi žlički rekla: “Mmmm, kako je dobra tale juhica.” 🙂

Prijetno kuhanje in dober tek vaši princeski (ali princu ;)).

Mogoče bo princeska navdušena tudi nad otroško kremno zelenjavno juho.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor