Ovseno mleko (napitek)
Ovseno mleko sodi med najbolj zdrave rastlinske napitke in je nevtralnega okusa, po teksturi pa kremasto. Lahko ga pripravimo sami in to povsem enostavno.
Uporabljamo ga lahko za obogatitev naših jedilnikov, največkrat pa ga uporabljamo zaradi zdravstvenih težav ali osebnega prepričanja. Ovseno mleko (napitek) lahko uporabljamo tako kot sicer uporabljamo kravje mleko; za pripravo: biskvita, kruha, palačink, pudinga, sladoled … ga dodamo h krompirjevemu pireju, lepo se poveže za zgostitev enolončnic, omak in jedem daje kremasto teksturo.
Cenovno bi lahko ovsene kosmiče uvrstli v skupino najbolj ekonomično sprejemljive, ter nadpovprečno zdrave in priročne hrane. Ovseno mleko (napitek) je lažje in ne povzroča težav pri uživanju, priporoča se ga vsem, ki želijo shujšati, znižuje holesterol, uravnava nivo glukoze v krvi, čisti organizem in krepi jetra, ledvice, pomaga pri regeneraciji kože, las, nohtov…
Ovseno mleko vsebuje na 1 liter 389 kalorij od tega 66 g ogljikovih hidratov, 16 g beljakovin, 7 g maščobe in 10 g vlaknin, vitamine: B1, B5, B6, B9, D, E, A, C in minerale: fosfor, kalij, selen, mangan, železo, …
Pripomočki za pripravo ovsenega mleka (napitka):
- tehtnica
- posodica za merjenje tekočine
- žlica
- kozarec s pokrovom
- sekljalnik (blender)
- cedilo
- lij
- steklenica s pokrovčkom
- hladilnik
Sestavine za pripravo ovsenega mleka (napitka):
Za 1 liter ovsenega mleka (napitka) potrebujemo
- 100 g polnozrnatih ovsenih kosmičev
- 1 liter vode
Postopek za pripravo ovsenega mleka (napitka)
Ovsene kosmiče odtehtamo v kozarec in jih zalijemo s 400 ml hladne vode, da so kosmiči prekriti s tekočino, jih pomešamo in kozarec pokrijemo. Vse skupaj postavimo v hladilnik preko noči ali za približno 12 ur.
Ko so kosmiči dobro namočeni, jih preložimo s tekočino vred v sekljalnik (blender) in dobro zmiksamo. To traja približno 8 do 12 minut, da se kosmiči in voda res dobro povežejo, odvisno od moči sekljalnika oz. blenderja, da se tekočina spremeni v mleko.
Na posodo pripravimo gosto cedilo in vsebino iz blenderja precedimo, da na vrhu cedila ostane gosta usedlina, preko usedline ovsenih kosmičev počasi prelijemo še ostalo vodo in precejeno ovseno mleko pomešamo.
Tako pripravljeno ovseno mleko (napitek) nalijemo v steklenico, ki jo dobro zapremo in, če ga imamo shranjenega v hladilniku, je uporabno najmanj 5 dni. Pred uporabo ga moramo vedno pretresti, da se usedlina poveže med tekočino.
Ovseni napitek je eden od najboljših nadomestkov kravjega mleka in ga priporočamo prav vsem. Lučka Glaser
Priporočam, da zraven ovsenega mleka za zajtrk ponudimo še domači kruh:
- Ovseni kruh s kvasno emulzijo.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Hitro pripravljen polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Črni kruh s kvasno solno emulzijo.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.
In še domače namaze:
- Zdrav humus, pripravljen klasično.
- Zdrav tahini ali sezamovo maslo.
- Namaz iz jurčkov.
- Gobova pašteta.
- Slivova marmelada iz pečice brez sladkorja.
- Marmelada iz črnega ribeza.
- Malinova marmelada.
- Marmelada iz jagodičevja brez sladkorja (iz pečice).
- Figova marmelada brez dodanega sladkorja.
- Jajčni namaz.
- Česnov namaz.
- Pikantni bučni namaz.
- Ajvar z dodanimi bučkami.
- Namaz iz avokada in tune.