Čaj iz robidnic
Čaj iz robidnic, je pijača rahlo kislo grenkega okusa, značilnega vonja in rdečo-rjave barve, ki vsebuje polno vitaminov A, B1, B2, E in C; največja je prisotnost vitamina C. Robidnice vsebujejo tudi kalij, fosfor, magnezij in veliko železa. Rastejo prosto v naravi, lahko pa jih gojimo tudi doma, saj za svojo rast nimajo zahtevnih pogojev.
Pripomočki za nabiranje, sušenje in shranjevanje robidnic
- posoda za nabiranje
- sušilec za sadje in zelišča, ali ventilatorska pečica
- kozarec s pokrovom ali papirnata vrečka
- etiketa in svinčnik
Napotek za nabiranje in sušenje robidnic
Robidnice nabiramo v suhem vremenu, v naravi, stran od naselij in prašnih cest, paziti moramo, da so robidnice res zrele, imeti morajo svetlečo črno žametno barvo. Doma robidnic ne prebiramo več, niti jih ne operemo.
Nabrane neoprane robidnice stresemo na krožnik sušilca, priporočljivo je, da krožnika ne napolnimo do vrha, ampak naj bodo robidnice največ v dveh plasteh.
Med potekom sušenja bodo robidnice izgubile svojo lesketajočo črno žametno barvo, in bodo imele izgled nezrelih robidnic. Priporočljivo je, da se robidnice sušijo na temperaturi do 60°C, pri uporabi sušilca, ki spada med male gospodinjske aparate, je potrebno prebrati navodila proizvajalcev aparata. Čas sušenja je odvisen od vlažnosti robidnic, vrste sušilca in vlažnosti prostora v katerem sušimo robidnice. Če sušilca nimate na razpolago, si lahko pomagate z ventilatorsko pečico, pri kateri pa se tudi držite navodil proizvajalca.
Suhe robidnice shranimo v kozarec s pokrovom ali za živila primerni posodi. Če nismo prepričani, da so robidnice dovolj suhe, jih shranimo v papirnato vrečko in večkrat preverimo, da ne začnejo plesneti. Kozarec opremimo z etiketo z vsebino in letnico shranka. Pravilno posušene in shranjene robidnice so uporabne najmanj dve leti.
Pripomočki za kuhanje čaja iz robidnic
- čajnik
- štedilnik
- cedilo
- skodelica
Sestavine za kuhanje čaja iz robidnic
Za 2 osebi:
- 30 g svežih ali 20 g posušenih robidnic
- 400 ml vode
- sladkor ali sladilo po okusu
Kuhanje čaja iz robidnic
Hladni namok
Robidnice namočimo preko noči približno za 12 ur, precedimo in postrežemo kot hladno pijačo, lahko pa čaj pogrejemo na zaželeno temperaturo za pitje.
Kuhanje čaja
Robidnice damo v čajnik prelijemo s hladno vodo in zavremo na štedilniku in pustimo, da vre na zmernem ognju 5 minut.
Čaj iz robidnic lahko postrežemo skupaj s kuhanimi jagodami robidnic, saj tako bomo zaužili vse dobrote, ki nam jih nudi narava v teh čudovitih sadežih.
Pomagate si lahko tudi z ostalimi mojimi nasveti za čaje:
- Čaj iz tavžentrože
- Čaj iz ameriškega slamnika
- Lučnik za čaj
- Žajbelj za čaj in začimbo
- Čaj iz kamilic
- Čaj iz šentjanževk
- Čaj iz lipovih cvetov
- Čaj iz rožmarina
- Čaj iz listov vinske trte
- Čaj poprove mete
- Bezgovo cvetje za čaj
- Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana
- Navadni pljučnik za čaj
- Čaj iz smrekovih vršičkov
- Čaj iz listov regrata
- Čaj iz listov oljke
- Čaj iz trobentic
- Čaj za diabetike
- Zdravilen čaj iz kopriv
Čaj iz robidnic ni samo lep na pogled, je tudi okusen in vitaminsko bogat.
Lučka Glaser