Vitaminsko bogata zimska solata
Vitaminsko bogato zimsko solato lahko pripravimo tudi iz sestavin, ki se velikokrat nahajajo v hladilniku ali shrambi. Ko pa nam pri kuhanju goveje juhe ostane meso, za katerega ne vemo, kako bi ga uporabili, si pripravimo okusno solato iz gomoljčne zelenjave in govejega mesa.
Pripomočki za pripravo vitaminsko bogate solate
- ročno namizno strgalo
Sestavine za pripravo vitaminsko bogate solate
Za dve osebi:
- 100 g narezane ohlajene govedine
- 50 g naribanega hrena
- 150 g naribanih jabolk
- 100 g naribane sveže repe
- 100 g naribane črne redkve
- 1 v trdo kuhano jajce
- 2 žlički na drobno narezanega drobnjaka, peteršilja ali božičnega žita, ki smo ga morali porezati
- olivno olje po okusu
- kis po okusu in izbiri
- morska sol po okusu
- poper po želji
Priprava vitaminsko bogate solate
Vso gomoljčno zelenjavo in jabolko dobro operemo, po potrebi olupimo in odstranimo koreninski del, po želji jo na ročnem kuhinjskem strgalniku nastrgamo ali naribamo.
V primerno veliko posodo naložimo vso nastrgano ali naribano zelenjavo, posolimo, dodamo oljčno olje in kis, vse skupaj premešamo, da se zelenjava prepoji z začimbami.
Na drobno narežemo drobnjak, ali peteršilj, v času božičnih praznikov pa lahko tudi božično žito.
Medtem skuhamo tudi jajce. Za lepše in lažje lupljenje izberemo najmanj teden dni stara, ki jih naložimo v hladno vodo in, ko voda zavre, jih na zmernem ognju kuhamo 10 do 12 minut.
Kuhano ohlajeno govedino narežemo poljubno, a na manjše koščke, kuhano jajce pa olupimo in razrežemo.
Zamešano in okisano zelenjavo potresemo z na drobno narezanim drobnjakom in dodamo še koščke kuhanega jajca. Ljubitelji popra pa bodo uporabili še svojo najljubšo začimbo.
Tudi brez zelene solate si lahko pripravimo čudovit del obroka, ki nas osveži in nasiti. Lučka Glaser
Iz različnih vrst zelenjave, lahko je iz lista ali gomolja si pripravimo solato.
- Črna redkev in repa z jajci v solati.
- Črna redkev v narezku.
- Črna redkev s fižolom.
- Črna redkev z vloženimi gobami.
- Črna redkev s korenčkom v solati.
- Črna redkev z jabolki v solati.
- Solata iz črne redkve in krompirja.
- Črna redkev v solati z govedino.
- Črna redkev z jajci.
- Črna redkev s testeninami.
- Regrat s tortelini, zabeljen z ocvirki.
- Beli fižol v solati.