Črna redkev v narezku
Črna redkev v narezku nas nasiti, poveča odpornost pri prehladnih obolenjih in nam zmanjšuje maščobe. Črna redkev prihaja iz Azije, kakor tudi vse ostale vrste redkev, ki imajo enake zdravilne učinke, ne glede na barvo olupka. Vonj in okus nam dajejo eterična olja z žveplom in gorčico, vitamini B1, B2, B3, B5, B6 in vitamin C, minerali kalcij, fosfor, železo in natrij pa nam povečajo odpornost pred okužbami. Če jo kupujemo v trgovini, bodimo pozorni, da je olupek svež in, da ni naguban, saj se po določenem času črna redkev izsuši in počasi izgubi vse svoje pozitivne lastnosti.
Pripomočki za pripravo črne redkve v narezku:
- kuhinjski rezalnik
- deska za rezanje
- nož
- krožnik
Sestavine za pripravo črne redkve v narezku
Za dve osebi:
- 1 črna redkev
- 1 rdeč korenček
- 1 paradižnik
- 6 češnjevih rumenih paradižnikov za dekoracijo
- 8 rezin kraške slanine
- sol po okusu
- poper po okusu
Postopek za pripravo črne redkve v narezku:
Redkev operemo in jo olupimo, korenček operemo in ga ostrgamo. Na kuhinjskem rezalniku na tanko narežemo črno redkev in korenček in ju naložimo na krožnik.
Črno redkev posolimo, saj je na tanko narezana in posoljena črna redkev je manj pekoča.
Dodamo še narezan paradižnik in rumen češnjev paradižnik (lahko tudi rdečega).
Da pa narezek ne deluje dolgočasno, ga popestrimo z rezinami kraške slanine, po želji še popopramo.
To je moški narezek, ki se ga ne branijo niti ženske. Lučka Glaser
Poglejte še recept iz črne redkve: Črna redkev s fižolom
In recepti domačih kruhov, ki se podajo k črni redkvi:
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črni kruh s kvasno solno emulzijo.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.
- Mlečni bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostavni polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.