Črna redkev z jajci
Črna redkev z jajci je okusna, vitaminsko bogata solata, ki jo lahko ponudimo kot del kosila ali pa kot samostojni obrok.
Poznano je, da so jajca bogat vir hranil, saj vsebujejo vse esencialne aminokisline v ugodnem razmerju, kot tudi številne vitamine in minerale. Okus in vonj črne redkve določa eterično olje z žveplom in gorčičnim oljem. Črna redkev vsebuje tudi vitamine B1, B2, B3, B5, B6, folno kislino in vitamin C. Vsebuje tudi nekaj kalcija, železa, magnezija, fosforja, žvepla in cinka.
Pripomočki za pripravo črne redkve z jajci
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo črne redkve z jajci
Za dve osebi:
- 500 g črne redkve
- 4 jajca
- sol po okusu
- olje po okusu
- kis po okusu
- poper po okusu
Priprava črne redkve z jajci
Črno redkev dobro operemo, pri pranju si lahko pomagamo z grobo kuhinjsko gobico ali krtačko, da odstranimo vse sledi zemlje in nesnage, ki se nabere v pore črne redkve.
Črni redkvi najprej odstranimo zeleni in koreninski del nato jo olupimo, če je črna redkev predebela jo prerežemo, da bo velikost primerna za ročni kuhinjski strgalnik.
Tako pripravljeno črno redkev nastrgamo na drobno in jo takoj rahlo posolimo.
V lonec nalijemo hladno vodo, dodamo jajca in počasi segrevamo, ko voda z jajci zavre, kuhamo deset do dvanajst minut, da so jajca v trdo kuhana. Kuhana jajca ohladimo in jih olupljena narežemo na manjše dele.
V skodelico najprej naložimo naribano črno redkev, narezana v trdo kuhana jajca in dodamo vse začimbe, z vilicami rahlo premešamo in solata je pripravljena.
Značilnost solat je, da so listnate in zelene barve, toda tudi iz drugih sestavin se da pripraviti čudovito solato. Lučka Glaser
Iz črne redkve se da pripraviti različne obroke, od solat do glavnih jedi:
- Črna redkev v solati z govedino.
- Črna redkev s testeninami.
- Solata iz črne redkve in krompirja.
- Črna redkev z jabolki v solati.
- Črna redkev s korenčkom v solati.
- Črna redkev z vloženimi gobami.
- Črna redkev s fižolom.
- Črna redkev v narezku.