Črna redkev s testeninami
Print Friendly, PDF & Email

Črno redkev s testeninami si pripravimo takrat, kadar nam primanjkuje časa za pripravo bolj zahtevnega kosila, saj tako kot testenine tudi črna redkev ne potrebuje veliko časa za pripravo in si tako pripravimo obrok, ki nam bo pregnal lakoto in nam bo ostal še čas, da si prižgemo televizijo ali preberemo časopis. Posebnost tega recepta je ta, da ga lahko postrežemo kot topli obrok ali pa hladnega.

Moč vonja in okusa črne redkve določa eterično olje z žveplom in gorčičnim oljem. Največ teh spojin je tik pod črno povrhnjico. Vsebuje tudi vitamine B1, B2, B3, B5, B6, folno kislino in vitamin C. Vsebuje nekaj kalcija, železa, magnezija, fosforja, žvepla in cinka.

Testenine izvirajo iz Italije in so glavna sestavina v  jedeh, ki jih pripravljajo iz testa. Porcija 100 g testenin nam da toliko energije, da nam zadošča za cel naporen dan, ki ga preživimo v službi ali naravi. Točne sestavine testenin so navedene na embalaži proizvajalca.

Pripomočki za pripravo črne redkve s testeninami:

  • deska za rezanje
  • nož
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • posoda za pranje
  • skleda
  • lonec
  • lonec za kuhanje testenin
  • cedilo
  • kozica
  • kuhalnica
  • kuhinjsko strgalo
  • krožnik
  • štedilnik

Sestavine za pripravo črne redkve s testeninami:

Za štiri osebe:

  • 500 g testenin vrste peresniki, lahko tudi druge vrste
  • 3000 ml vode
  • 600 g črne redkve
  • 60 g surovega masla
  • 2 žlici na drobno narezanega drobnjaka
  • 50 g naribanega sira edamec
  • sol po okusu
  • poper po okusu

Postopek za pripravo črne redkve s testeninami:

Črno redkev dobro operemo, pri pranju si pomagamo z grobimi kuhinjskimi rokavicami ali grobo kuhinjsko krpo.

Opranim črnim redkvam odrežemo zgornji zeleni del in tudi spodnji koreninski, nato jih olupimo in na kuhinjskem strgalniku nastrgamo ali naribamo kot repo.

V kozici stopimo surovo maslo in na njem pražimo nastrgano ali naribano črno redkev približno deset minut.

V lonec nalijemo vodo, jo posolimo in lonec pokrijemo, da voda hitreje zavre, v vrelo posoljeno vodo stresemo peresnike in jih kuhamo po navodilih proizvajalca, ki so navedena na vsaki embalaži. Paziti moramo, da se peresniki ne razkuhajo. Kuhane peresnike stresemo na cedilo, da odteče voda, v kateri so se peresniki kuhali.

Kuhane peresnike stresemo k prepraženi črni redkvi in vse skupaj premešamo. Med stalnim mešanjem pražimo še dve do tri minute.

Ko črno redkev s peresniki odstavimo s štedilnika, jih potresemo z na drobno narezanim drobnjakom in naribanim sirom, vse skupaj ponovno rahlo premešamo. Ljubitelji pikantne hrane pa lahko dodajo še poper po okusu.

Naj bo za kosilo ali večerjo, naše zadovoljstvo bo popolno. Lučka Glaser

Za vas sem pripravila črno redkev tudi malo drugače:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor