Regrat s tortelini, zabeljen z ocvirki
Regrat s tortelini, ki je zabeljen še z ocvirki, je prava poslastica za vse, ki obožujejo regrat in ga želijo imeti za glaven obrok, pa naj bo to za malico, kosilo ali večerjo. Regrat z bogatimi dodatki je pravi hit, ponudimo ga kot samostojen obrok, kot solatni krožnik. Ponudimo še toplega, saj je tako pripravljen regrat zelo mehak in okusen za uživanje.
Regrat je bogat z vitamini in rudninami: s kalcijem, karotenom in vitaminom C, vitamine B1, B2 in E in tudi druge mineralne snovi. Železa ima celo več kot špinača. Pomembno pri nabiranju listov regrata pa je, da ga nabiramo v čistem okolju.
Pripomočki za pripravo regrata s tortelini
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za regrat s tortelini, zabeljen z ocvirki
Za 2 osebi:
- 140 g očiščenega regrata
- 250 g tortelinov s pršutom ali po želji
- 60 g šunke ali šunkarice
- 2 žlički sesekljanega česna
- 2 žlici ocvirkov z mastjo
- 2 žlici jabolčnega kisa
- sol po okusu
- poper po želji
Priprava regrata s tortelini, zabeljenega z ocvirki
Regrat naberemo v čistem okolju in ga očistimo vseh grdih listov, trav…, če ima regrat dolge liste, jih enkrat ali pa dvakrat prerežemo, da dobimo listke dolge 2 do 3 cm, nato regrat večkrat operemo v večji količini vode, ko opazimo, da je voda čista, je tudi regrat čist, naložimo ga na cedilo ali v solatno centrifugo, da voda odteče. Tako pripravljen regrat naložimo v skledo, kjer bomo solato zamešali.
V pokriti posodi pristavimo 2500 ml vode, ko voda zavre, jo posolimo in damo kuhati torteline, kuhamo jih po navodilu proizvajalca, kuhane s pomočjo penovke preložimo na krožnik, da se delno ohladijo.
K regratu dodamo delno ohlajene torteline in na drobno sesekljan česen.
V kozici segrejemo ocvirke na masti, da se zapenijo, malo počakamo, da se neha peniti in se temperatura se malo zniža.
Šunko narežemo najprej na rezine nato na rezance, dodamo k regratu, vse skupaj še posolimo, polijemo z kisom in zabelimo s srednje vročimi ocvirki.
Vse sestavine na hitro, a dobro premešamo, razdelimo v dve skledi in, še toplo regratovo solato s tortelini ponudimo za obrok.
Polna skleda regrata je kot polna skleda zdravja. Lučka Glaser
Poglejte še drugačne postopke priprave regrata:
- Regrat v solati s pečenimi jajci.
- Regrat in radič s krompirjem.
- Regrat s fižolom v solati.
- Regrat v solati z jajcem.
- Jan Bučar – regrat s krompirjem in ocvirki.
- Regratova juha.
- Čaj iz listov regrata.