Sardine v mešani solati
Sardine v mešani solati so odlična izbira v vročem poletnem času, da se izognemo kuhanju na vročem štedilniku, hkrati pa dobimo okusen obrok.
Sardine (imenovane tudi sardele) so priljubljena morska hrana, saj vsebujejo maščobne kisline omega – 3, vitamina D, B12, beljakovine in minerale, kot so kalcij, fosfor in selen. Spadajo med plave morske ribe.
Sardine v mešani solati – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Sardine v mešani solati – sestavine
Za tri osebe:
- 2x 125 g pločevinki sardin v sončničnem olju
- 40 g izkoščičenih črnih oliv v slanici
- 30 g čebule
- 200 g paprike (katerekoli, po okusu)
- 200 g kislih kumaric
- 20 g sesekljanega česna
- 30 ml ekstra oljčnega olja
- 50 ml limoninega soka
- 2 žlici suhega majarona
- 2 jajci
- 100 g sira ementalec
- 1/2 žličke belega popra
- morska sol po okusu
Sardine v mešani solati – postopek priprave
Jajci položimo v kozico in zalijemo z vodo, ker kuhamo 10 – 12 minut, da bodo trdo kuhana. Medtem pripravimo vso zelenjavo, ki jo očistimo in narežemo na poljubno velike manjše kose, narežemo tudi, olive in kisle kumarice. Kuhani jajci olupimo in razrežemo, sardine vzamemo iz pločevinke, jih razrežemo, tri sardine pa pustimo cele in jih shranimo za dekoracijo pri pripravi in serviranju obroka. Vse skupaj nalagamo v dovolj veliko skledo, sardine dodamo skupaj s sončničnem oljem.
Dodamo še sir, ekstra deviško oljčno olje in majaron, pri dodajanju soli moramo biti previdni, saj je večina sestavin že slanih.
Vse sestavine rahlo premešamo, poizkusimo in po potrebi dosolimo, za dekoracijo pa uporabimo cele sardine, ki smo jih shranili.
Ni nujno, da ribe lovimo sami, saj so ribarnice dobro založene z morskimi in sladkovodnimi ribami, zato jih imamo lahko večkrat na jedilniku. Lučka Glaser
Nekaj koristnih nasvetov za pripravo in uživanje rib:
- Bakalar namaz po moje.
- Sardelni namaz, kot v vrtcu.
- Ribji namaz iz krapa.
- Ocvrti fileji osliča.
- Rdeča leča s fileji skuše.
- Brodet iz trske ali polenovke.
- Ribji polpeti z ovsenimi kosmiči.
- Krap pečen z zelenjavo v pečici.
- Sardelice v koruzni moki.
- Zlato ocvrte sardelice.