Brodet iz trske ali polenovke
Print Friendly, PDF & Email

Brodet iz trske ali polenovke je okusna ribja enolončnica, ki jo pripravljamo iz manj poznanih rib, ki živijo v Severnih morjih. Pri nas se sveža trska zelo težko dobi v ribarnici, posušeno, z imenom polenovka, pa se lahko kupi v vseh malo bolje založenih trgovinah in ribarnicah. Iz posušene polenovke, ki jo moramo najprej namočiti, skuhati in odstraniti kožo in kosti, si lahko pripravimo različne jedi po našem okusu, najbolj pa je poznan ribji namaz bakalar.

Brodet z bakalarjem

Pripomočki za pripravo brodeta iz trske

 • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo brodeta iz trske

Sestavine zadostujejo za 6 obrokov.

Namakanje in kuhanje polenovke:

 • 480 g posušene polenovke ali 1100 g namočene
 • 3 stroki česna
 • 3 liste lovorja
 • morska sol po okusu
 • voda po potrebi
 • vejica peteršilja

Sestavine za pripravo priloge in omake:

 • 900 g olupljenega in narezanega krompirja
 • 160 g olupljene in narezane čebule
 • 350 g paradižnika (svežega ali zamrznjenega)
 • 30 ml ekstra deviško olivno olje
 • 3 stroki česna
 • 1000 ml juhe od kuhanja polenovke

Kuhanje brodeta iz trske ali polenovke

Posušeno polenovko kupimo v trgovinah, kjer prodajajo ribe različnih vrst in med njimi boste našli tudi posušeno trsko, ki jo imenujejo polenovka, ki dolga tudi do enega metra in jo moramo pred nadaljnjo uporabo namakati v vodi od 10 do 12 ur, najbolje preko noči, namočimo jo lahko direktno v embalaži ali pa jo razrežemo in jo v kosih namakamo v primerno veliki posodi, saj se volumen polenovke med namakanjem poveča, lahko tudi trikratno. Med namakanjem vodo 2 do 3 krat zamenjamo.

Brodet z bakalarjem

Razrezano namočeno polenovko naložimo v primerno veliko posodo, dodamo na drobno narezan česen, liste lovorja, vejice peteršilja, posolimo in prelijemo s hladno vodo toliko, da je polenovka prekrita.

Namočeno polenovko kuhamo toliko časa, da koža in meso odstopita od kosti, ko je kuhana, odstranimo kožo in meso ločimo od kosti, pri tem moramo biti pazljivi, da kakšne manjše koščice ne ostanejo v mesu, da bomo jed lažje jedli in nam ne bo treba iskati koščic. Vodo, v kateri se je polenovka kuhala shranimo, saj jo lahko uporabimo za pripravo omake in dolivanje. 
Ko imamo pripravljeno meso polenovke, začnemo pripravljati omako kot preliv, čebulo, česen in paradižnik na drobno narežemo in vse skupaj prepražimo na olivnem v 3 do 5 minutah.

Brodet z bakalarjem

Nato dodamo juho od kuhanja polenovke, posolimo in zavremo še za 2 do 3 minute.

Krompir operemo, ga olupimo in ga narežemo na rezine debele 3 do 4 milimetre, lonec premažemo z olivnim oljem in na dno naložimo plast na rezine narezanega krompirja, ki ga premažemo z olivnem oljem, nato pa naložimo plast razkosane polenovke.

To ponavljamo toliko časa, da porabimo meso polenovke in narezanega krompirja, ki naj bo zadnja plast, naložen narezan krompir in meso polenovke prilijemo s pripravljeno omako, lonec pokrijemo.

Kuhamo na zmernem ognju še 30 minut, preden brodet postrežemo, ga poizkusimo in po potrebi še dosolimo.

Dolga je pot polenovke, preden prispe na našo mizo, je pa brodet nasiten in okusen. Lučka Glaser

Tudi druge vrste rib pripravljene na različne načine so nasitne in okusne, poglejte recepte v povezavah:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor