Bakalar namaz po moje
Print Friendly, PDF & Email

Bakalar namaz je najbolj priljubljen izdelek iz posušene polenovke. Je namaz, ki je značilen za božični večer, dobrodošel pa je vse dni v letu, še prav posebno pa je priljubljen za ljubitelje morskih dobrot. Belo meso bakalarja (polenovke), je nežnega okusa in nizkokalorično, ker je meso bogato, je lahko nadomestek tudi za rdeče meso, vsekakor pa je odličen namaz za na vse vrste kruha, toast, pekovsko pecivo in celo zelenjavo. Danes z vami delim kako naredim bakalar namaz po moje.

Bakalar namaz po moje

Bakalar namaz po moje -sestavine

  • električni sekljalnik

Bakalar namaz po moje – sestavine

Za 500 g bakalar namaza:

  • 250 g kuhanega in očiščenega bakalarja (polenovke)
  • 250 do 300 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • 4 stroki česna
  • vejica peteršilja
  • morska sol po okusu
  • poper po želji

Bakalar namaz po moje – postopek

Posušeno polenovko kupimo v trgovinah, kjer prodajajo ribe različnih vrst in med njimi boste našli tudi posušeno trsko, ki jo imenujejo polenovka, je dolga tudi do enega metra in jo moramo pred nadaljnjo uporabo namakati v vodi od 10 do 12 ur, najbolje preko noči. Namočimo jo lahko direktno v embalaži ali pa jo razrežemo in jo v kosih namakamo v primerno veliki posodi, saj se volumen polenovke med namakanjem poveča, lahko tudi trikratno.

Razrezano in namočeno polenovko naložimo v primerno veliko posodo, dodamo na drobno narezan česen, liste lovorja, vejice peteršilja, posolimo in prelijemo s hladno vodo toliko, da je polenovka prekrita. Namočeno polenovko kuhamo toliko časa, da koža in meso odstopita od kosti, ko je kuhana, odstranimo kožo in meso ločimo od kosti.

Iz tako kuhanega bakalarja vam priporočam tudi okusen brodet iz trske ali polenovke.

Bakalar namaz po moje
Ko imamo pripravljeno meso polenovke, pripravimo še dodatne sestavine za bakalar namaz: sol, olupimo in nasekljamo česen, operemo in osušimo  peteršilj, olivno olje in poper po želji.

Bakalar namaz po moje

V mešalnik naložimo kuhano meso polenovke.

Bakalar namaz po moje

Nato dodamo sol,  nasekljan česen, peteršilj, polovico olja in poper po želji.

Bakalar namaz po moje

Vse sestavine dobro sesekljamo in med sekljanjem dodajamo olivno olje, do primerne gostote za mazanje z dodajanjem olja povečujem kremasto teksturo.

Bakalar namaz po moje

Namaz preložimo v posodo, ki jo lahko dobro pokrijemo in shranimo v hladilnik, da se ohladi, ohlajenega ponudimo ob kruhu, pekovskemu pecivu, krekerjih, toastu, koščkih zelenjave …

Svež bakalar namaz moramo imeti shranjen v hladilniku, do 5 °C, vzamemo ga, kolikor ga potrebujemo, ostali namaz pa naj bo v hladilniku, tako ohlajen namaz je uporaben najmanj 5 dni.

Bakalar namaz po moje

Bakalar namaz po moje je moj najbolj priljubljen namaz, ki si ga privoščim večkrat. Lučka Glaser

Pripravila sem vam domače dišeče kruhe in kruhovo pecivo za najboljši namaz

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor