Marmorni kolač na hitro
Print Friendly, PDF & Email

Marmorni kolač na hitro je zelo rahla in okusna sladica, da si polepšamo trenutke ob kavici ali čaju ali pa ga zaužijemo za vmesni obrok. Sladica je zmešana samo v eni posodi, preložimo jo v pekač in spečemo. Poizkusite, boste videli, kako preprosto je, da pripravite marmorni kolač na hitro.

Pripomočki za marmorni kolač na hitro:

  • posodica za merjenje tekočine
  • tehtnica
  • skledica
  • žlica
  • žlička
  • električni mešalnik
  • model premera 22-25 cm (moj je silikonski)
  • pečica
  • kovinski podstavek  za hlajenje
  • cedilo

Sestavine za marmorni kolač na hitro:

  • 4 jajca
  • 200 ml sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • ščep soli
  • 1 žlička naribane limonine lupinice
  • 200 ml mleka
  • 200 ml olja ( sončničnega, repičnega..)
  • 450 g pšenične moke tip 500
  • 1 pecilni prašek
  • 2 žlici mleka
  • 5 žlic čokolade v prahu
  • 2 žlici sladkorja v prahu

Postopek za marmorni kolač na hitro

Najprej si pripravimo vse sestavine in pripomočke za lažjo in hitrejšo pripravo marmornega kolača.

Pri jajcih ločimo beljake od rumenjakov, beljake damo v posodo, kjer jih z električnim mešalnikom stepemo v trd sneg, med stepanjem postopoma dodajamo sladkor in vaniljev sladkor,  rumenjake shranimo v manjši skledici, ki smo jo splaknili s hladno vodo, da se rumenjaki ne primejo na stene skledice.

Ko smo porabili ves sladkor med stepanjem jajčnega beljaka in je beljak trd, postopoma po žlici dodajamo rumenjake, da se rumenjaki vmešajo v sneg.

Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mleko, olje, naribano limonino lupinico, pecilni prašek in moko.

Tako vse dodane sestavine dobro zmešamo, da ni več grudic in polovico mase za marmorni kolač preložimo v pekač, namazan z oljem in potresen z moko. Uporabimo lahko tudi drugačen model, po želji.

V drugo polovico mase za marmorni kolač med stalnim mešanjem dodamo dve žlici mleka in čokolado v prahu ter mešamo, da se čokolada porazdeli in postane masa čokoladna.

V model dodamo še čokoladni del mase za marmorni kolač in v modelu z žlico malo premešamo maso, tako da z žlico dvigujemo na štirih delih svetlo maso in temna spolzi spodaj. Tako doseženo bolj barvit marmorni kolač.

Pekač postavimo v ogreto ventilatorsko pečico na 180 °C za 45 minut, pečemo na srednji prečki, da se enakomerno peče. Če imamo model iz silikona, ga postavimo na pekač in damo skupaj v pečico.

Še vroč, pečen marmorni kolač damo takoj ohlajati na kovinski podstavek  za hlajenje in, ko je ohlajen, ga obrnemo in prestavimo na krožnik. V cedilo damo sladkor v prahu in marmorni kolač potresemo.

 

Marmorni kolač je sladica, ki nas s svojim izgledom, okusom in rahlostjo prijetno preseneti. Lučka Glaser

Preberite se nekaj mojih receptov za različna peciva:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor