Porov zavitek
Print Friendly, PDF & Email

Porov zavitek je osvežilno slano pecivo iz listnatega testa, ki ga lahko postrežemo toplega ali hladnega. Okus pora nas rahlo spominja na čebulo, toda zaradi svežine pora pecivo deluje osvežilno in s tem nas to pecivo tudi nasiti.

Por vsebuje podobne sestavine kot čebula, čemaž in česen. Vsebuje aromatične snovi, ki mu dajejo ostrino in značilen vonj. Por vsebuje olje, ki vsebuje alizin in žveplovo spojino, ki daje rastlini okus in vonj.

Pripomočki za pripravo porovega zavitka:

  • deska za rezanje
  • nož
  • tehtnica
  • krožnik
  • ponev
  • kuhalnica
  • posoda za pripravo nadeva
  • stepalo
  • silikonska podlaga
  • kuhinjski čopič
  • pekač 27 x 22 cm
  • ventilatorska pečica

Sestavine za pripravo porovega zavitka:

Za dve osebi:

  • 275 g listnatega testa
  • 150 g narezanega pora
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 10 g bučnih semen
  • 2 žlici sala ali olja po želji
  • 200 ml sladke smetane za stepanje
  • 2 srednje veliki jajci
  • sol po okusu

Postopek za pripravo porovega zavitka:

Por dobro operemo in narežemo na manjše kolobarje, debele 4-5 mm. Uporabimo samo spodnji del pora, ki je bel in zvit. Zgornji zeleni del pora shranimo v hladilnik, saj ga lahko uporabimo pri kuhanju juh in enolončnic.

V ponvi segrejemo oljčno olje in na njem pet minut na zmernem ognju pražimo na drobno narezan por, ki smo ga med praženjem tudi posolili. Ko je por prepražen, ga odstavimo s štedilnika, da se počasi ohladi, saj moramo za pripravo nadeva prepražen por najprej ohladiti.

Pripravimo si vse ostale sestavine, ki jih bomo potrebovali za nadaljevanje priprave porovega zavitka.

V posodo stresemo smetano, dodamo jajca in ohlajen prepražen por in vse skupaj dobro premešamo.

Na kuhinjskem pultu ali mizi razgrnemo silikonsko podlogo in na njej razgrnemo listnato testo. Ko imamo listnato testo razgrnjeno, na kraju odrežemo tri trakove širine približno dva cm, ki jih bomo uporabili za dekoracijo porovega zavitka. Nadev, ki smo ga pripravili, enakomerno porazdelimo po listnatem testu in ga počasi previdno zavijemo. Zavito napolnjeno listnato testo prerežemo na polovico in ga položimo v pekač, ki smo ga s pomočjo silikonskega čopiča namastili z raztopljenim salom ali oljem po želji.

Trakove iz testa poljubno naložimo čez zavito testo, pri tem lahko uporabimo svojo idejo o dekoraciji, ki jo bomo popestrili s semeni bučk. Obložen porov zavitek z dekoracijo premažemo s salom ali oljem po želji.

Pečico segrejemo na 180 °C in ko je pečica segreta, damo pripravljen porov zavitek v pečico in ga pečemo 30-35 minut, da dobi lepo zlatorjavo barvo. Porov zavitek postrežemo topel, lahko pa tudi hladnega.

Ne povejte, kako ste ga pripravili, naj gostje sami ugotovijo. Lučka Glaser

Pa še nekaj idej o uporabi pora:

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor