Krompir na župi (juhi)
Krompir na župi (juhi) je okusna, nasitna enolončnica z aromo in okusom po krompirju in majaronu. Juha nas okrepi, da prijeten občutek našem želodčku, vsebuje pa preproste sestavine, ki jih najdemo v vsakem gospodinjstvu in sestavine tudi niso drage. Nekoč smo krompir na župi (juhi) imeli velikokrat na jedilniku za kosilo, za zraven pa smo napekli različne palačinke, če pa ni bilo časa, smo pa zraven ponudili kruh.
Za ljudi, ki ne uživajo svinjske masti, priporočam, da krompir na župi (juhi) zabelijo z oljem po želji.
Pripomočki za pripravo krompirja na župi (juhi):
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo krompirja na župi (juhi):
Za 4 osebe:
- 1 kg krompirja
- 1500 ml vode
- 70 g korenčka
- 1 lovorjev list
- žlička majarona
- 70 g masti z ocvirki ali olje po želji
- morska sol po okusu
- poper po želji
Postopek za pripravo krompirja na župi (juhi):
Krompir olupimo, operemo in narežemo na 2 do 3 cm velike kocke in zalijemo z vodo.
Tudi korenček operemo, ga po dolgem prerežemo na štiri dele ter narežemo na 5 mm debele rezine, dodamo list lovorja in pristavimo na štedilnik.
V pokriti posodi kuhamo 15 minut, da se krompir delno zmehča, nato dodamo majaron in sol.
V kozici stopimo in segrejemo mast z ocvirki, da se zapeni.
S tem zabelimo krompir na župi (juhi), ko ta še rahlo vre.
Krompir na župi (juhi) ponudimo še vročega, v skledici ali na krožniku, zraven pa ponudimo po želji tudi poper.
To so jedi iz moje mladosti, jaz si jih z veseljem večkrat pripravim. Lučka Glaser
Pripravila sem vam različne palačinke, da jih ponudite zraven krompirja na župi:
- Rahle in slastne palačinke.
- Palačinke iz polnozrnate moke.
- Ajdove palačinke.
- Bananine palačinke.
- Zebraste palačinke, ki vedno uspejo.
- Gratinirane skutine palačinke.
- Gratinirane palačinke z makom.
- Kutinove gratinirane palačinke.
- Pirine palačinke z rozinami.
- Gratinirane palačinke z zelenjavo.
- Kaneloni s šunko in sirom.
- Gratinirane palačinke z jurčki.