Pražen krompir z govedino in jajcem
Pražen krompir z govedino in jajcem je okusna ter nasitna jed, ki jo lahko hitro pripravimo z govedino, ki je ostala od kuhanja goveje juhe in ponudimo za kosilo.
Največkrat ne vemo in spodnji recept je zagotovo zanimiva in okusna rešitev, zato le preizkusite recept, ko boste imeli kuhano govedino iz juhe.
Pripomočki za pražen krompir z govedino in jajcem
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pražen krompir z govedino in jajcem
Za 4 osebe:
- 1 žlica svinjske masti ali olja po želji
- 100 g čebule
- 400 g krompirja
- 200 g kuhane govedine iz juhe
- 4 jajca
- 50 g kisle smetane
- 1 žlica drobnjaka svežega ali zamrznjenega)
- morska sol po okusu
- poper po želji
Prirpava praženega krompirja z govedino in jajcem
Po tem, ko smo skuhali govejo juho in nam je ostala govedina, le-to vzamemo iz juhe in jo damo na cedilo, da tekočina odteče. Cel krompir dobro operemo in ga damo v lonec, zalijemo s hladno vodo, da je prekrit in ga v olupku kuhamo v pokriti posodi, da se zmehča, to je okoli 20 minut, kuhanemu krompirju odlijemo vročo vodo in ga delno ohladimo ter olupimo, potem ga narežemo na tanke lističe, olupimo tudi čebulo in jo na drobno narežemo.
V ponev damo maščobo po naši želji in na njej na srednji temperaturi pražimo čebulo, ki jo posolimo, pražimo okoli 8 do 10 minut med stalnem mešanjem, ko je čebula popražena, ji dodamo na lističe narezan krompir in vse skupaj pražimo na srednji temperaturi, da se krompir lepo prepraži.
Med praženjem krompirja narežemo govedino iz juhe na manjše kocke, velike približno 1 centimeter in jo dodamo praženemu krompirju ter vse skupaj premešamo in med občasnim mešanjem pražimo še 10 minut.
V skledico ubijemo jajca, dodamo kislo smetano, drobnjak in vse sestavine dobro umešamo.
Prepraženim sestavinam v ponvi dodamo še umešena jajčka,
in med stalnim mešanjem pražimo še toliko časa, da se jajček zapeče, preizkusimo, če je dovolj slano in po potrebi dosolimo.
Pražen krompir z govedino in jajcem ponudimo še vroč na nizkem krožniku, ter po želji potresemo z drobnjakom ali pa drobnjak ponudimo zraven, da ga vsakdo lahko doda po želji in okusu.
Za bolj mikaven pogled, pa lahko krožnik še dodatno dekorirate z zelenjavo iz juhe ali svežo zelenjavo.
Preprost, okusen obrok, ki nam polepša dan. Lučka Glaser
Še nekaj idej kako uporabiti govedino iz juhe.
Zraven ponudite juho kot toplo predjed:
- Goveja juha z rahlimi zdrobovimi žličniki.
- Milijonska juha.
- Zlata prežganka.
- Zdravilna prežganka.
- Juha iz posušenih jurčkov.
- Bučna juha s koruznim zdrobom.
- Slastna kremna bučna juha s krompirjem.
- Kremna bučna juha s kamutom.
- Zlata prežganka.
- Zdravilna prežganka.
In seveda se poleg prileže solata:
- Paradižnik, kumarice in paprika v solati.
- Zelena solata z listi rdeče pese in korenčka.
- Zelje s fižolom v solati.
- Cvetača v solati.
- Kitajsko zelje s fižolom v solati.
- Kislo zelje v solati.
- Osvežujoča solata s sirom.
- Regrat in radič s krompirjem.
- Kumarice v solati s kislo smetano.