Kodrolistni ohrovt v enolončnici
Kodrolistni ohrovt v enolončnici je okusen, nas prijetno nasiti in nam povrne energijo za zastavljene cilje, pa naj bodo pri delu ali športu.
Kodrolistni ohrovt je nizkokalorično živilo, saj ima 100 g samo 58 kcal, vseeno pa ima bogato vsebnost hranilnih snovi, med katerimi velja poudariti vitamine C, A in K ter kalij, magnezij, mangan in glukozinate. Deluje protivnetno in antikancerogeno ter znižuje holesterol.
Kodrolistni ohrovt v enolončnici – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Kodrolistni ohrovt v enolončnici – sestavine
Za 6 obrokov:
- 500 g kodrolistnega ohrovta (svežega ali zamrznjenega)
- 600 g krompirja
- 100 g korenčka
- 1500 ml vode ali čiste goveje juhe
- 20 g sesekljanega česna
- 30 g masti z ocvirki ali ekstra deviško oljčno olje ali maščoba po želji
- morska sol po okusu
- poper po želji
Kodrolistni ohrovt v enolončnici – postopek priprave
Lepe liste dobro operemo, pristavimo lonec, ko voda zavre, ga kuhamo 3 do 4 minute, med tem časom pripravimo zelo hladno vodo in blanširan ohrovt s penovko preložimo v hladno vodo, da nam ostane lepa zelena barva.
Ohlajen kodrolistni ohrovt damo na cedilo, da odteče odvečna tekočina, nato ga preložimo na kuhinjsko desko in narežemo na manjše kose.
Olupimo krompir in narežemo na manjše koščke 2 do 3 cm, tudi korenček ostrgamo in narežemo še na manjše koščke 1 cm, vse skupaj operemo, zalijemo z vodo in kuhamo 15 minut, da se sestavine zmehčajo.
Sedaj dodamo narezan kodrolistni ohrovt.
Premešamo in počakamo, da ponovno zavre.
Med tem časom pa segrejemo mast z ocvirki, ki smo ji dodali sesekljan česen in popražimo, da zadiši po česnu.
S segreto maščobo zabelimo enolončnico s kodrolistnim ohrovtom, premešamo in počakamo, da ponovno zavre
in še vroče ponudimo na krožniku ali skledici. Za popolno kosilo pa zraven lahko ponudimo rahle in slastne palačinke ali pa palačinke iz polnozrnate moke.
Z zelenjavo si lahko popestrimo in obogatimo naš jedilnik. Lučka Glaser
Ideje, kako lahko še popestrimo kosilo z različnimi palačinkami, zraven kodrolistnega ohrovta v enolončnici
- Zebraste palačinke, ki vedno uspejo.
- Bananine palačinke.
- Palačinke z nadevom iz kopriv in tune.
- Ajdove palačinke.
- Gratinirane palačinke z makom.
- Kutinove gratinirane palačinke.
- Palačinke brez jajc.
- Pirine palačinke z rozinami.
- Gratinirane palačinke z jurčki.
- Palačinke nadevane s šunko in sirom.
- Gratinirane skutine palačinke.