Kodrolistni ohrovt za zamrzovanje
Print Friendly, PDF & Email

Pred vami je koristen nasvet, kako shraniti kodrolistni ohrovt, da nam ne propade na vrtu. Če imamo na vrtu preveč kodrolistnega ohrovta za sprotno uporabo, ga lahko shranimo z zamrzovanje za poznejšo uporabo.  V tokratnem nasvetu vam predstavim, kako lahko uporabimo vso rastlino – liste, poganjke in tudi cvetove.

Kodrolistni ohrovt je nizkokalorično živilo, vseeno pa ima bogato vsebnost hranilnih snovi, med katerimi velja poudariti vitamine C, A in K ter kalij, magnezij, mangan in glukozinate.  Deluje protivnetno in antikancerogeno ter znižuje holesterol.

Kodrolistni ohrovt za zamrzovanje

Kodrolistni ohrovt za zamrzovanje – pripomočki

 • zamrzovalnik
 • posodice ali vrečke primerne za živila in zamrzovanje

Kodrolistni ohrovt za zamrzovanje

 • količina kodorlistnega ohrovta primerna za gospodinjstvo

Postopek zamrzovanja kodrolistnega ohrovta

Pomembno je, da izberemo čvrste, zdrave liste in poganjke, stebla, enakomerne barve, brez luknjic in rjavih ali rumenih lis.

Kodrolistni ohrovt za zamrzovanje

Odtrgamo zdrave liste, ki jih, po potrebi večkrat operemo, da so res čisti, potem jih damo v cedilo in pustimo, da odteče odvečna tekočino.Kodrolistni ohrovt za zamrzovanje

V loncu zavremo vodo in v njej blanširamo liste kodrolistnega ohrovta, v vreli vode naj se kuhajo 3 do 4 minute, nato liste šokiramo, da listi ostanejo lepo zeleni. Šokiranje pomeni, da blanširane liste kodrolistnega ohrovta s penovko poberemo iz vode in jih prestavimo v posodo, v kateri smo pripravili zelo mrzlo vodo, kateri lahko, v kolikor imamo večjo količino listov, dodamo tudi ledene kocke, da se listi na hitro ohladijo.Kodrolistni ohrovt za zamrzovanjeOhlajene liste kodrolistnega ohrovta preložimo na cedilo, pustimo, da odteče voda, nato pa jih položimo na desko in narežemo na tanko ali srednjo debelino, odvisno za kaj ga bomo uporabljali.

Ohlajen, narezan kodrolistni ohrovt v količini, primerni za kuhanje 1 obroka naložimo v posodice ali v pvc vrečke.  Jaz vsebino kar stehtam in na posodice napišem količino ter datum shranjevanja in vsebino kaj je v posodici oziroma vrečki.

Kodrolistni ohrovt za zamrzovanje

 

V kolikor potrebujemo bolj drobno sesekljan kodrolistni ohrovt, ga sesekljamo v sekljalniku ali pa ročno in oblikujemo žličnike, ki jih polagamo na pladenj in zamrznemo. Zamrznjene preložimo v pvc vrečke, označimo ime shranka in ponovno položim v zamrzovalnik. Tako pripravljen kodrolistni ohrovt lahko uporabimo za omako podobni špinači, omlete, …Kodrolistni ohrovt za zamrzovanjeTudi poganjki so uporabni v kulinariki. Poganjki ohrovta me po okusu spominjajo na šparglje.
Najprej poganjke odtrgamo od rastline in jim odstranimo liste ter popke in cvetove, odstranimo lesene dele, mekhega zgornjega dela poganjkov pa ni potrebno lupiti, samo splaknemo pod tekočo vodo, srednje dele poganjka pa se lahko olupi, saj tako pridemo do mehke in sladke sredice, ki jo lahko uživamo kar surovo ali pa popestrimo naše kuharske mojstrovine.

Olupljene in mehke poganjke narežemo na 0,5 cm dolžine.Operemo in sesekljamo tudi liste in popke, ki jih nismo blanširali ter smo jih natrgali na poganjkih. Zaradi različnosti shranimo liste, popke in poganjke vsako posebej, da bomo lažje dodajali kodrolistni ohrovt v različne jedi.

Kodrolistni ohrovt za zamrzovanje

Osušene sveže poganjke narezanega kodrolistnega ohrovta shranimo v posode, ki so primerne za zamrzovanje ali pvc vrečke, lahko jih  zamrznemo za večkratno uporabo skupaj, saj se poganjki ne zlepijo in lahko vsakokrat odvzamemo želeno količino od celote.

Kodrolistni ohrovt za zamrzovanje

Tudi listov in popkov, ki smo jih odtrgali od poganjkov, ne blanširamo, pazimo le, da so suhi, preden jih shranimo v posodice, ki so primerne za zamrzovanje ali pvc vrečke ter označimo čas in naziv shranka.

Kodrolistni ohrovt za zamrzovanje

Vedno polna skrinja, domačih shrankov nam popestri jedilnike prav vsak dan. Lučka Glaser

Še par idej, kako se lahko zamrzujejo različna živila:

 1. Zamrzovanje češenj s peclji za ozimnico.
 2. Zamrzovanje marelic za ozimnico.
 3. Zamrzovanje sliv za ozimnico.
 4. Robidnice za zamrzovanje.
 5. Jabolka pripravljena za zamrzovanje.
 6. Zamrzovanje koruze.
 7. Rdeča pesa za zamrzovanje.
 8. Nadzemna kolerabica za zamrzovanje.
 9. Por – zamrzovanje za ozimnico.
 10. Zamrzovanje čemaža.
 11. Zamrznjene pečene buče.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor