Stročji fižol s krompirjem in paradižnikom
Stročji fižol s krompirjem, korenjem in paradižnikom je okusna, lahka enolončnica, idealna za diabetike. Pripravimo jo lahko poleti, pa tudi v hladnih zimskih dneh, pri pripravi pa lahko uporabimo shranke, ki smo jih pripravili za čas, ko na vrtu ni pridelkov.
Pripomočki za stročji fižol s krompirjem in paradižnikom
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za stročji fižol s krompirjem in paradižnikom:
Za štiri osebe:
- 400 g stročjega fižola (svežega, zamrznjenega ali vloženega v slanici)
- 400 g krompirja (olupljenega in narezanega)
- 200 g rdečega korenja (očiščenega in narezanega)
- 300 g paradižnika (svežega, zamrznjenega ali vloženega)
- 130 g na drobno narezane čebule
- 1 žlička sesekljanega česna
- 800 ml vode ali vode od kuhanja fižola
- 1 žlica na drobno narezanega peteršilja (svežega ali zamrznjenega)
- 30 ml olivnega olja
- morska sol po okusu
- poper po okusu
Priprava stročjega fižola s krompirjem in paradižnikom
Najprej si pripravimo stročji fižol in krompir, krompir olupimo, operemo in ga narežemo na kocke velike 15 do 20 mm, če uporabimo sveži fižol, ga operemo ter narežemo na dolžino 2 do 3 cm in ga kuhamo v pokriti posodi 10 minut, da se fižol zmehča. Po tem času fižol odcedimo in pri tem ujamemo njeno vodo, ki jo bomo potrebovali kasneje.
Če imamo zamrznjen ali vložen fižol, ki je že blanširan, ga samo splaknemo pod tekočo vodo in ga šele na koncu dodamo krompirju, ki se kuha in je že delno zmehčan, to je po 10 do 15 minutah. Voda od fižola vloženega v slanici ni primerna za kuhanje, zato jo zavržemo.Medtem, ko se fižol kuha, pripravimo ostalo zelenjavo.
Korenček ostrgamo in operemo, narežemo ga na 10 mm kocke, svežemu paradižniku pa odstranimo pecelj, nato ga operemo in ga razrežemo na manjše kose.
Če uporabljamo zamrznjen paradižnik, ki smo ga pravočasno vzeli iz zamrzovalnika, ga splaknemo pod tekočo vodo in tudi narežemo na primerno velike kose, primerne grižljaju. Enako velja za vložen paradižnik v lastnem soku, ki ga stresemo v skledico in paradižnike razrežemo na kose enega grižljaja. V posodi segrejemo olje in nasekljano čebulo popražimo, da postekleni, nato dodamo na drobno narezan česen in na hitro prepražimo, da zadiši.
Dodamo krompir in korenček, med mešanjem ju prepražimo toliko, da se delno zmehčata, to je osem do deset minut praženja, po potrebi lahko dodamo 100 ml čiste vode ali vode od kuhanja fižola.
Prepraženemu krompirju in korenčku dodamo še fižol in paradižnik, vodo ali juho od kuhanja fižola, posolimo, lonec pokrijemo in počakamo, da zavre.
Ko zavre, ob nežnem vretju, v pokriti posodi kuhamo še 10 do 15 minut.
Gosto enolončnico lahko ponudimo v skodelici, ali na krožniku kot del kosila, ali kot samostojni obrok, ki ga lahko po želji tudi popopramo in potresemo s peteršiljem.
Ob obilici mesnih obrokov, si včasih lahko pripravimo tudi vitaminsko bogat obrok brez mesa. Lučka Glaser
Brez domačega kruha ni popolnega obroka
- Nočni polnozrnat kruh z bučnimi semeni.
- Nočni črni kruh.
- Koruzni kruh.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.
- Ovseni kruh s kvasno emulzijo.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Hitro pripravljen polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Mlečni bel kruh iz kruhomata.