Nočni polnozrnat kruh z bučnimi semeni
Print Friendly, PDF & Email

Nočni polnozrnat kruh z bučnimi semeni je zelo okusen, s hrustljavo skorjico in puhasto sredico, vmes pa nas razveselijo bučna semena. Po tem receptu pečen kruh se ne drobi, ko ga režemo in jemo, sestavine pa so polnovredne. Tako pripravljen kruh priporočam vsem, ki želijo živeti bolj zdravo. V zmernih količinah je primeren tudi za osebe z diabetesom.

Nočni polnozrnat kruh z bučnimi semeni

Pripomočki za peko nočnega polnozrnatega kruha

  • pekač iz pečice (40 x 35 cm)

Sestavine za nočni polnozrnat kruh z bučnimi semeni

Za 1750 g hlebec:

  • 500 g pšenične polnozrnate moke
  • 500 g pšenične moke tip 500
  • 18 g morske soli
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 1 l vode
  • 30 g olupljenih bučnih semen

Priprava nočnega polnozrnatega kruha

V skledo najprej damo vse suhe sestavine: obe moki, kvas, sol in bučna semena, vse sestavine, še suhe, premešamo.Nočni polnozrnat kruh z bučnimi semeniDodamo vodo, ki naj bo sobne temperature in jo dobro umešamo v sestavine, da se umeša vsa moka in ni več grudic, sedaj testo pokrijemo in postavimo v hladno shrambo ali pa v hladilnik na 5 °C, da testo počasi vzhaja od 8 do 12 ur, jaz pustim preko noči.Nočni polnozrnat kruh z bučnimi semeniKo je testo vzhajalo, posipamo polnozrnato moko po čisti delavni površini in nanjo preložimo vzhajano testo, ki je prav puhasto.Nočni polnozrnat kruh z bučnimi semenis pomočjo lopatke oblikujemo hlebček in ga položimo na peki papir, ki smo ga položili na pekač.Nočni polnozrnat kruh z bučnimi semeniKruh pokrijemo s prtičkom in ga pustimo vzhajati 30 minut, nato ga zarežemo z nožem, lahko enostavno kakor jaz ali v drugem, poljubnem vzorcu.Nočni polnozrnat kruh z bučnimi semeni

Nasvet
V še hladno pečico postavimo kozico (primerno za pečico) s 500 ml vode, med pečenjem bo voda hlapela in kruh se bo pekel kakor v parni pečici, zaradi česar bo skorjica bolj hrustljava.

Segrejemo pečico na 250 °C klasično in vanjo damo pekač s kruhom, po 15 minutah temperaturo znižamo na 200 °C in pečemo še 50 minut, če se vam hoče kruh na vrhu preveč zapeči, ga pokrijemo s peki papirjem.

Nočni polnozrnat kruh z bučnimi semeni

Domač kruh lahko ponudimo ob golažu, enolončnicah, z različnimi namazi, jajčkih … Lučka Glaser

Zraven nočnega polnozrnatega kruha z bučnimi semeni lahko ponudite različne golaže:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor