Nočni polnozrnat kruh z bučnimi semeni
Nočni polnozrnat kruh z bučnimi semeni je zelo okusen, s hrustljavo skorjico in puhasto sredico, vmes pa nas razveselijo bučna semena. Po tem receptu pečen kruh se ne drobi, ko ga režemo in jemo, sestavine pa so polnovredne. Tako pripravljen kruh priporočam vsem, ki želijo živeti bolj zdravo. V zmernih količinah je primeren tudi za osebe z diabetesom.
Pripomočki za peko nočnega polnozrnatega kruha
- pekač iz pečice (40 x 35 cm)
Sestavine za nočni polnozrnat kruh z bučnimi semeni
Za 1750 g hlebec:
- 500 g pšenične polnozrnate moke
- 500 g pšenične moke tip 500
- 18 g morske soli
- 1 vrečka suhega kvasa
- 1 l vode
- 30 g olupljenih bučnih semen
Priprava nočnega polnozrnatega kruha
V skledo najprej damo vse suhe sestavine: obe moki, kvas, sol in bučna semena, vse sestavine, še suhe, premešamo.Dodamo vodo, ki naj bo sobne temperature in jo dobro umešamo v sestavine, da se umeša vsa moka in ni več grudic, sedaj testo pokrijemo in postavimo v hladno shrambo ali pa v hladilnik na 5 °C, da testo počasi vzhaja od 8 do 12 ur, jaz pustim preko noči.Ko je testo vzhajalo, posipamo polnozrnato moko po čisti delavni površini in nanjo preložimo vzhajano testo, ki je prav puhasto.s pomočjo lopatke oblikujemo hlebček in ga položimo na peki papir, ki smo ga položili na pekač.Kruh pokrijemo s prtičkom in ga pustimo vzhajati 30 minut, nato ga zarežemo z nožem, lahko enostavno kakor jaz ali v drugem, poljubnem vzorcu.
Segrejemo pečico na 250 °C klasično in vanjo damo pekač s kruhom, po 15 minutah temperaturo znižamo na 200 °C in pečemo še 50 minut, če se vam hoče kruh na vrhu preveč zapeči, ga pokrijemo s peki papirjem.
Domač kruh lahko ponudimo ob golažu, enolončnicah, z različnimi namazi, jajčkih … Lučka Glaser
Zraven nočnega polnozrnatega kruha z bučnimi semeni lahko ponudite različne golaže:
- Prvomajski goveji golaž.
- Pivski golaž.
- Ciganski golaž.
- Goveji vampi v golažu.
- Česnovi peski v golažu.
- Vrtnarski golaž.
- Golaž iz stročjega fižola.
- Segedin golaž po moje.
- Lisičke v golažu.
- Gobov golaž s polento.