Koruza
Print Friendly, PDF & Email

Koruza je enoletna žitarica, ki izvira iz Amerike. Koruza zraste v višino tudi do 7 m, povprečno pa tja do 2,5 m. Mlade stroke koruze pobiramo v avgustu oziroma, ko laski na vrhu stroka postanejo rjavi. Starejše stroke pa obiramo oktobra. Čas pobiranja je odvisen predvsem od namena uporabe. Mlado koruzo navadno porabimo čim bolj sproti, da ujamemo njen sladek in mlečen okus. Jemo jo lahko surovo, pečeno ali kuhano. Starejše stroke skuhamo, zrna ločimo od storža in vložimo. Koruza vsebuje veliko beljakovin, vitaminov in mineralov in je zelo uporabna v kuhinji. Po uporabnosti žit je kar na tretjem mestu-takoj za rižem in pšenico. Poznamo koruzo z zrni različnih barv, od rumenih, rdečih, črnih do belih zrn.

Iz koruznih zrn lahko pridobimo

Koruzno moko

Z mletjem rumenih koruznih zrn dobimo klasično koruzno moko. Koruza ne vsebuje glutena, zato je primerna tudi za ljudi s celiakijo.

Koruzni zdrob

Koruzni zdrob dobimo z mletjem koruznih zrn in je prehodna oblika med koruznim zrnom in koruzno moko. Poznamo rumeni koruzni zdrob, ki ga pridobivamo iz rumenih koruznih zrn in beli koruzni zdrob, ki ga pridobivamo iz belih koruznih zrn.

Koruzni kosmiči

Koruzni kosmiči so kosmiči za zajtrk ali drugo uporabo.  Koruzni kosmiči so narejeni iz praženih koruznih zrn.

Pokovka ali kokice

Pokovka ali kokice so priljubljen prigrizek pri vseh generacijah. Pokovka so vrsta koruze, ki ob segrevanju na vročem olju ali suhem zraku počijo in se napihnejo. Običajno so kokice rahlo soljene in z dodatkom masla. Dandanes pa lahko na trgu najdemo celo paleto različnih okusov kokic.

Uporaba v kulinariki

Koruza je zelo uporabna in priljubljena tudi v naših kuhinjah.

Priporočam vam, da preizkusite katerega od spodnjih receptov:

 

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor