Koruza
Koruza je enoletna žitarica, ki izvira iz Amerike. Koruza zraste v višino tudi do 7 m, povprečno pa tja do 2,5 m. Mlade stroke koruze pobiramo v avgustu oziroma, ko laski na vrhu stroka postanejo rjavi. Starejše stroke pa obiramo oktobra. Čas pobiranja je odvisen predvsem od namena uporabe. Mlado koruzo navadno porabimo čim bolj sproti, da ujamemo njen sladek in mlečen okus. Jemo jo lahko surovo, pečeno ali kuhano. Starejše stroke skuhamo, zrna ločimo od storža in vložimo. Koruza vsebuje veliko beljakovin, vitaminov in mineralov in je zelo uporabna v kuhinji. Po uporabnosti žit je kar na tretjem mestu-takoj za rižem in pšenico. Poznamo koruzo z zrni različnih barv, od rumenih, rdečih, črnih do belih zrn.
Iz koruznih zrn lahko pridobimo
Koruzno moko
Z mletjem rumenih koruznih zrn dobimo klasično koruzno moko. Koruza ne vsebuje glutena, zato je primerna tudi za ljudi s celiakijo.
Koruzni zdrob
Koruzni zdrob dobimo z mletjem koruznih zrn in je prehodna oblika med koruznim zrnom in koruzno moko. Poznamo rumeni koruzni zdrob, ki ga pridobivamo iz rumenih koruznih zrn in beli koruzni zdrob, ki ga pridobivamo iz belih koruznih zrn.
Koruzni kosmiči
Koruzni kosmiči so kosmiči za zajtrk ali drugo uporabo. Koruzni kosmiči so narejeni iz praženih koruznih zrn.
Pokovka ali kokice
Pokovka ali kokice so priljubljen prigrizek pri vseh generacijah. Pokovka so vrsta koruze, ki ob segrevanju na vročem olju ali suhem zraku počijo in se napihnejo. Običajno so kokice rahlo soljene in z dodatkom masla. Dandanes pa lahko na trgu najdemo celo paleto različnih okusov kokic.
Uporaba v kulinariki
Koruza je zelo uporabna in priljubljena tudi v naših kuhinjah.
Priporočam vam, da preizkusite katerega od spodnjih receptov:
- Na žaru pečena koruza
- Sladka koruza s česnom iz pečice
- Kuhana koruza
- Polenta za vse generacije
- Sardelice v koruzni moki
- Ocvrt piščančji file v koruznih kosmičih
- Koruzni žganci
- Koruzni kruh
- Kremna koruzna juha
- Noro dobre čokoladne kokice
- Koruzna polenta z ajdo in jurčki
- Mlečna polenta
- Koruzna zlevanka
- Maslena koruzna zrna
- Pečena polenta s parmezanom
- Tunina solata
- Motovilec s koruzo in redkvicami
- Sveža solata s paradižnikom in koruzo