Mlečna polenta
Moja otroka za večerjo rada pojesta kaj mlečnega, zato pogosto pripravljam razne kaše in zdrobe. Naveličali smo se klasike v obliki mlečnega zdroba, zato sem enkrat v mleko zakuhala polento. Nastal je okusen obrok, ki ga imata oba otroka zelo rada. Po želji ga včasih posladkata, čez posujeta kakav ali malo cimeta. Da je mlečna polenta bolj kremasta, dodam še malo masla. Kuham jo nekoliko dlje, da se res lepo skuha in zgosti, po želji pa jo potem redčimo (in tako tudi ohlajamo) z mlekom.
Pripomočki za mlečno polento:
- posoda za kuhanje
- metlica za ročno mešanje
- nož
- tehtnica
- posoda za merjenje tekočin
- štedilnik
- servirni skledici
Sestavine za mlečno polento:
Za 2 porciji:
- 5 dl mleka
- 80 g koruznega zdroba oz. polente
- 10 g masla
- ščep soli
- po želji še poljubna vrsta sladila, kakav, cimet …
Postopek za mlečno polento:
Za mlečno polento v posodo za kuhanje nalijemo 3 dl mleka. Posolimo ga s ščepom soli. Posodo postavimo na štedilnik in ko mleko začne vreti, znižamo temperaturo na nizko ter v mleko vsujemo 80 g koruznega zdroba oz. polente.
Z metlico za ročno mešanje mešamo, da se ne naredijo grudice. Na nizkem ognju kuhamo približno 20 minut. V tem času se bo mlečna polenta zgostila, zato postopno dolijemo še 2 dl mleka.
Po 20 minutah kuhanja poskusimo polento, ali je dovolj kuhana, torej popolnoma mehka. Če ni, jo še nekaj časa kuhamo in pazimo, da se nam ne prismodi, sicer pa dodamo 10 g masla.
Maslo se bo kmalu stopilo, nakar ga vmešamo v mlečno polento. Jed postrežemo v poljubnih skledicah. Po želji mlečno polento posujemo s cimetom ali kakavom. Po želji jo tudi posladkamo (z belim, rjavim, kokosovim sladkorjem ali žličko medu).
Tukaj pa je še nekaj idej za zajtrke in večerje v obliki kašastih obrokov:
- Kvinojin puding s suhim sadjem.
- Ovseni puding z banano in datlji.
- Čokoladni kvinojin puding z banano.
- Roza pšenični zdrob s pesinim sokom.
- Bananin smuti s koruznimi kosmiči.
- Mlečna kaša kot iz otroštva.