Mlečna polenta
Print Friendly, PDF & Email

Moja otroka za večerjo rada pojesta kaj mlečnega, zato pogosto pripravljam razne kaše in zdrobe. Naveličali smo se klasike v obliki mlečnega zdroba, zato sem enkrat v mleko zakuhala polento. Nastal je okusen obrok, ki ga imata oba otroka zelo rada. Po želji ga včasih posladkata, čez posujeta kakav ali malo cimeta. Da je mlečna polenta bolj kremasta, dodam še malo masla. Kuham jo nekoliko dlje, da se res lepo skuha in zgosti, po želji pa jo potem redčimo (in tako tudi ohlajamo) z mlekom.

Pripomočki za mlečno polento:

  • posoda za kuhanje
  • metlica za ročno mešanje
  • nož
  • tehtnica
  • posoda za merjenje tekočin
  • štedilnik
  • servirni skledici

Sestavine za mlečno polento:

Za 2 porciji:

  • 5 dl mleka
  • 80 g koruznega zdroba oz. polente
  • 10 g masla
  • ščep soli
  • po želji še poljubna vrsta sladila, kakav, cimet …

Postopek za mlečno polento:

Za mlečno polento v posodo za kuhanje nalijemo 3 dl mleka. Posolimo ga s ščepom soli. Posodo postavimo na štedilnik in ko mleko začne vreti, znižamo temperaturo na nizko ter v mleko vsujemo 80 g koruznega zdroba oz. polente.

Z metlico za ročno mešanje mešamo, da se ne naredijo grudice. Na nizkem ognju kuhamo približno 20 minut. V tem času se bo mlečna polenta zgostila, zato postopno dolijemo še 2 dl mleka.

Po 20 minutah kuhanja poskusimo polento, ali je dovolj kuhana, torej popolnoma mehka. Če ni, jo še nekaj časa kuhamo in pazimo, da se nam ne prismodi, sicer pa dodamo 10 g masla.

Maslo se bo kmalu stopilo, nakar ga vmešamo v mlečno polento. Jed postrežemo v poljubnih skledicah. Po želji mlečno polento posujemo s cimetom ali kakavom. Po želji jo tudi posladkamo (z belim, rjavim, kokosovim sladkorjem ali žličko medu).

Tukaj pa je še nekaj idej za zajtrke in večerje v obliki kašastih obrokov:

 

 

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor