Pečena polenta s parmezanom
Rada imam preproste, brezmesne jedi. In takšna je tudi pečena polenta s parmezanom. Skupaj s solato lahko predstavlja samostojno jed, lahko pa jo pripravite tudi kot prilogo. Priprava pa je nadvse enostavna.
Pečena polenta s parmezanom – pripomočki:
- metlica za stepanje
- kuhinjska tehtnica
- posoda za kuhanje z pokrovko
- merilnik tekočin
- ribežen
- pekač velikosti 13×30 centimetrov
- štedilnik, pečica
Pečena polenta s parmezanom – sestavine
Kot glavna jed, za 3-4 osebe
- 900 ml vode
- 250 g instant polente (lahko tudi navadne, a upoštevajte daljši čas kuhanja)
- 40 g masla (če imate na zalogi zeliščno maslo, uporabite zeliščnega, sicer pa je tudi navadno povsem v redu)
- 100 g parmezana
- 50 g poljubnega sira (pri meni je bil edamec)
- 1 čajna žlička origana (lahko izpustite ali pa nadomestite s peteršiljem ali baziliko ali drugim poljubnim zeliščem)
- sol po okusu
- maslo za namastitev pekača
Pečena polenta s parmezanom – postopek
Najprej v posodi zavremo vodo, ki jo solimo in nato v vrelo vodo s pomočjo metlice za kuhanje vmešamo polento. Mešamo hitro, da ne nastanejo grudice. Polento skuhamo po navodilu iz embalaže. Ko je polenta skuhana, jo odstavimo z ognja.
Vklopimo pečico in temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica).
V kuhano polento vmešamo maslo.
Sir naribamo in ga zmešamo skupaj z naribanim parmezanom (če imate parmezan v kosu, tudi tega naribajte), dodajte še origano in vse skupaj premešajte, da se sestavine pomešajo med seboj.
Polovico mešanice sira in parmezana z origanom dodamo v kuhano polento in vmešamo.
Pekač namažemo z maslom in vanj nadevamo in enakomerno razporedimo polento s parmezanom. Povrhu pa potresemo še preostalo sirno mešanico.
Pekač s polento s parmezanom potisnemo v ogreto pečico in pečemo približno 20 minut. Toliko, da se sir lepo stopi in zapeče. Pečeno polento s parmezanom vzamemo iz pečice in jo nekaj minut pustimo v pekaču, nato pa jo razkosamo na poljubno velike kose.
Pa dober tek!