Pečena polenta s parmezanom
Print Friendly, PDF & Email

Rada imam preproste, brezmesne jedi. In takšna je tudi pečena polenta s parmezanom. Skupaj s solato lahko predstavlja samostojno jed, lahko pa jo pripravite tudi kot prilogo. Priprava pa je nadvse enostavna.

pecena-polenta-s-parmezanom-1

Pečena polenta s parmezanom – pripomočki:

  • metlica za stepanje
  • kuhinjska tehtnica
  • posoda za kuhanje z pokrovko
  • merilnik tekočin
  • ribežen
  • pekač velikosti 13×30 centimetrov
  • štedilnik, pečica

Pečena polenta s parmezanom – sestavine

Kot glavna jed, za 3-4 osebe

  • 900 ml vode
  • 250 g instant polente (lahko tudi navadne, a upoštevajte daljši čas kuhanja)
  • 40 g masla (če imate na zalogi zeliščno maslo, uporabite zeliščnega, sicer pa je tudi navadno povsem v redu)
  • 100 g parmezana
  • 50 g poljubnega sira (pri meni je bil edamec)
  • 1 čajna žlička origana (lahko izpustite ali pa nadomestite s peteršiljem ali baziliko ali drugim poljubnim zeliščem)
  • sol po okusu
  • maslo za namastitev pekača

Pečena polenta s parmezanom – postopek

Najprej v posodi zavremo vodo, ki jo solimo in nato v vrelo vodo s pomočjo metlice za kuhanje vmešamo polento. Mešamo hitro, da ne nastanejo grudice. Polento skuhamo po navodilu iz embalaže. Ko je polenta skuhana, jo odstavimo z ognja.

Vklopimo pečico in temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica).

pecena-polenta-s-parmezanom-2

V kuhano polento vmešamo maslo.

pecena-polenta-s-parmezanom-5

Sir naribamo in ga zmešamo skupaj z naribanim parmezanom (če imate parmezan v kosu, tudi tega naribajte), dodajte še origano in vse skupaj premešajte, da se sestavine pomešajo med seboj.

pecena-polenta-s-parmezanom-6

Polovico mešanice sira in parmezana z origanom dodamo v kuhano polento in vmešamo.

pecena-polenta-s-parmezanom-7

Pekač namažemo z maslom in vanj nadevamo in enakomerno razporedimo polento s parmezanom. Povrhu pa potresemo še preostalo sirno mešanico.

pecena-polenta-s-parmezanom-8

Pekač s polento s parmezanom potisnemo v ogreto pečico in pečemo približno 20 minut. Toliko, da se sir lepo stopi in zapeče. Pečeno polento s parmezanom vzamemo iz pečice in jo nekaj minut pustimo v pekaču, nato pa jo razkosamo na poljubno velike kose.

pecena-polenta-s-parmezanom-9

Pa dober tek!

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor