Pečena polenta s parmezanom
Print Friendly, PDF & Email

Rada imam preproste, brezmesne jedi. In takšna je tudi pečena polenta s parmezanom. Skupaj s solato lahko predstavlja samostojno jed, lahko pa jo pripravite tudi kot prilogo. Priprava pa je nadvse enostavna.

pecena-polenta-s-parmezanom-1

Pečena polenta s parmezanom – pripomočki:

  • metlica za stepanje
  • kuhinjska tehtnica
  • posoda za kuhanje z pokrovko
  • merilnik tekočin
  • ribežen
  • pekač velikosti 13×30 centimetrov
  • štedilnik, pečica

Pečena polenta s parmezanom – sestavine

Kot glavna jed, za 3-4 osebe

  • 900 ml vode
  • 250 g instant polente (lahko tudi navadne, a upoštevajte daljši čas kuhanja)
  • 40 g masla (če imate na zalogi zeliščno maslo, uporabite zeliščnega, sicer pa je tudi navadno povsem v redu)
  • 100 g parmezana
  • 50 g poljubnega sira (pri meni je bil edamec)
  • 1 čajna žlička origana (lahko izpustite ali pa nadomestite s peteršiljem ali baziliko ali drugim poljubnim zeliščem)
  • sol po okusu
  • maslo za namastitev pekača

Pečena polenta s parmezanom – postopek

Najprej v posodi zavremo vodo, ki jo solimo in nato v vrelo vodo s pomočjo metlice za kuhanje vmešamo polento. Mešamo hitro, da ne nastanejo grudice. Polento skuhamo po navodilu iz embalaže. Ko je polenta skuhana, jo odstavimo z ognja.

Vklopimo pečico in temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica).

pecena-polenta-s-parmezanom-2

V kuhano polento vmešamo maslo.

pecena-polenta-s-parmezanom-5

Sir naribamo in ga zmešamo skupaj z naribanim parmezanom (če imate parmezan v kosu, tudi tega naribajte), dodajte še origano in vse skupaj premešajte, da se sestavine pomešajo med seboj.

pecena-polenta-s-parmezanom-6

Polovico mešanice sira in parmezana z origanom dodamo v kuhano polento in vmešamo.

pecena-polenta-s-parmezanom-7

Pekač namažemo z maslom in vanj nadevamo in enakomerno razporedimo polento s parmezanom. Povrhu pa potresemo še preostalo sirno mešanico.

pecena-polenta-s-parmezanom-8

Pekač s polento s parmezanom potisnemo v ogreto pečico in pečemo približno 20 minut. Toliko, da se sir lepo stopi in zapeče. Pečeno polento s parmezanom vzamemo iz pečice in jo nekaj minut pustimo v pekaču, nato pa jo razkosamo na poljubno velike kose.

pecena-polenta-s-parmezanom-9

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 40 Povprečno: 4.1]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor