Koruzna zlevanka
Recept za koruzno zlevanko je še eden izmed množice iz babičine zakladnice receptov. Babica zlevanko običajno dela na pamet, brez recepta in brez tehtanja oziroma merjenja, tokrat pa se je potrudila in količine natančneje odmerila, da boste lahko tudi vi spekli prav tako slastno zlevanko, kot ona. Najboljša je še topla, premazana s kislo smetano, sladokusci pa se lahko razvajate tako, da jo premažete z marmelado. Če vam bo všeč koruzna zlevanka, morate poskusiti pripraviti tudi enostavne zlevanke na dva načina.
Koruzna zlevanka – pripomočki:
- skleda
- električni mešalnik
- tehtnica
- merilna posoda za tekočino
- žlica
- velik globok pekač
- papir za peko
Koruzna zlevanka – sestavine:
- 5 jajc
- 500 ml mleka
- 3 žlice kisle smetane (in še malo smetane za premaz)
- 50 ml sončničnega olja
- 250 g koruzne moke
- 150 g ostre moke
- 1/2 pecilnega praška
- sol
Koruzna zlevanka – postopek:
V skledo ubijemo jajca in jih penasto stepemo z električnim mešalnikom. K jajcem dodamo še mleko, kislo smetano in olje, ter premešamo. Nato dodamo še suhe sestavine: obe vrsti moke, pecilni prašek in sol. Dobro premešamo in po potrebi dodamo še malo pšenične moke, da dobimo maso, ki naj bo malo gostejša od mase za palačinke.
Maso vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko in pečemo na 200°C v navadni pečici, približno pol ure.
Še toplo koruzno zlevanko premažemo s kislo smetano in ponudimo kot sladico, malico ali slastno večerjo.
Brbončice vam bodo hvaležne!