Koruzna polenta z ajdo in jurčki
Print Friendly, PDF & Email

Koruzna polenta z ajdo in jurčki je okusna in zelooooo hitro pripravljena priloga iz koruznega in ajdovega zdroba. Ponudite jo k zrezkom ali hitro pripravljenim mesnim jedem. Ko ste v stiski s časom vam bo olajšala pripravo kosila zadovoljni pa bodo vsi, tudi vaš želodček. Teknila vam bo, zaradi dodatka gob pa vsebuje tudi vitamin D.

Koruzna polenta z ajdo in jurčki – pripomočki:

  • posoda za kuhanje
  • merilna posodica
  • pripomoček za mešanje

Koruzna polenta z ajdo in jurčki – sestavine:

  • 2 dl že pripravljene mešanice koruznega in ajdovega zdroba
  • 2 zvrhani čajni žlički gobjega prahu iz jurčkov
  • ščepec suhih iglic rožmarina
  • 6 dl vode (po potrebi še 1 do 2 dl glede na gostoto, ki jo želite)
  • sol po okusu
  • svež peteršilj
  • oljčno olje za zabelo

Čas priprave 10 do 15 minut. Količina sestavin je primerna za dve osebi.

Koruzna polenta z ajdo in jurčki – postopek priprave:

Pristavite lonec z 6 dl vode in jo posolite. Odmerite 2 dl mešanice koruznega in ajdovega zdroba ter mu dodajte 2 zvrhani čajni žlički posušenih jurčkov v prahu in sestavine premešajte. Ko voda zavre ob stalnem mešanju v vodo postopno sipajte pripravljeno zmespolente in jurčkov v prahu. Ob stalnem mešanju na tihem ognju kuhajte približno 3 minute. Po potrebi prilijte še malo vode, če želite, da bo priloga redkejša.

Polento dodajte na krožnik k mesnim jedem in jo po vrhu posujte s svežim peteršiljem. Po želji lahko dodate tudi kakšno žlico oljčnega olja.

Prilogo ponudite še toplo, odlična pa je tudi ohlajena. Če jo želite servirati hladno se lahko poigrate. Polento skuhajte nekoliko bolj gosto ter jo še toplo nadevajte v modelčke. Ko se ohladi bo imela obliko modelčka v katerem se je hladila. Lahko pa jo še toplo nadevate v večji mode in hladno režete na poljubne rezine.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor