Italija – dežela kulinarike
Print Friendly, PDF & Email

Prav zagotovo lahko rečemo, da Italijani znajo uživati v dobri hrani in tudi pijači. Zanjo si vzamejo čas in njihovi obroki so vedno kulinarično dovršeni, čeprav so sestavljeni iz največ osmih sestavin. Za pripravo dobre hrane ne potrebujejo veliko sestavin, pomembno pa jim je, da so le-te kakovostne, sveže in kar se da domače. Le kdo ne mara dobre italijanske pice, testenin in tiramisuja?

Pristnih in svežih sestavin v italijanski kuhinji ne sme zmanjkati

Italija je značilna predvsem po sredozemski prehrani (testenine, ribe in zelenjava), ki mora biti sveža, domača in kvalitetna, saj Italijani posvečajo več pozornosti kvaliteti sestavin, kakor kvantiteti. Poudarek je predvsem na družinski tradiciji, zaradi česar je njihova hrana primerna za domačo kuho, ki navdušuje vedno več ljudi. Kljub temu, se pa jedi med regijami močno razlikujejo.

Našteli bomo le nekaj tipičnih italijanskih sestavin, ki jih pri kuhanju ne sme zmanjkati. Za pripravo dobre pice ne sme manjkati odlična mocarella in svež paradižnik ali pelati ter sveže nabrani listi bazilike. Pri testeninah ne smemo pozabiti, da jih lahko pripravimo kar sami iz domačih jajc in moke. Omake pa naj bodo preproste in ne sme je biti preveč. Testenine obvezno posujemo z zelo znanim parmezanom Grana Padana, dodamo domače olivno olje, česen in čebulo ter uporabimo sveže nabrane školjke in ulovljene ribe, če se odločimo za morske jedi. Ne moremo pa mimo italijanskih sladic kot so tiramisu (kjer uporabimo tipičen italijanski sir – mascarpone in savoiardi piškote),  panna cotta (strjenka iz kuhane smetane in želatine), siciljanski cannoli (ocvrto testo z rikotinim ali kakšnim drugim nadevom), profiteroli, biscotti, praznični paneton in še bi lahko naštevali.

Dežela kave in dobrih vin

Namenimo še nekaj besed pijači, ki je tipična za Italijo. Najbrž bi se ljubitelji kave strinjali, da je na prvem mestu espresso, ki je v bistvu kratka in močna kava, ki jo Italijani spijejo na hitro in stoje ob šanku na poti v službo. Tisti drznejši pa si privoščijo corretto, kjer je espressu dodan brizg alkohola – viski ali konjak. Če obiščete Italijo si oglejte še njihovo pokrajino Toscano, ki je prava zakladnica dobrih vin, ki odlično dopolnjujejo preprosto kuhinjo. Privoščite si pokušino vin pri domačih vinarjih in okusite vina kot so barola, barbaresca, chianti, brunello in vino nobile. V kolikor se pa nagibate na močnejše pijače okusite grappo, aperitive cynar in campari, ter razne likerje kot so amaro, amaretto in sambuca.

Obiščite Italijo, ker vam res ne bo žal, saj je prava dežela kulinarike. Priporočam pa, da se naučite vsaj nekaj osnovnih italijanskih besed za lažjo komunikacijo :). Buon appetito!

Nekaj preprostih receptov in sveta italijanske kulinarike:

 1. Fuži z gamberi.
 2. Italijanska carbonara.
 3. Domači rezanci.
 4. Sočna mesna lazanja.
 5. Najboljše testo za pico.
 6. Prepognjena pica.
 7. Focaccia s čebulo.
 8. Klapavice na buzaro.
 9. Gatinirani kapesanti.
 10. Nadevan piščanec po italijansko.
 11. Mesna štručka po italijansko.
 12. Bolognese omaka.
 13. Tiramisu.
 14. Sadni tiramisu.
 15. Profiteroli.
 16. Panna cotta.
 17. Paneton.
 18. Biscotti al cocco.
Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

Martina

Po poklicu grafična oblikovalka in mamica hčerkice Tjaše. Velika ljubiteljica fotografije in kuhanja katero združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor