Prava italijanska carbonara
Print Friendly, PDF & Email

Kar dolgo sem se izogibala pripravi špagetov carbonara, saj so mi vedno jajca zakrknila med kuhanjem. Vsega tega je bilo konec, ko sem v roke prijela preverjen in pristen italijanski recept “spaghetti alla carbonara”. Pa sem si rekla … saj to je vendarle tako enostavno! In res je. Čas za pripravo prave italijanske carobane vam bo vzela manj kot pol ure in na koncu si boste oblizovali prste – verjemite!

Prava-italijanska-carbonara-9

Italijanska carbonara – pripomočki:

  • ena manjša in ena večja kozica
  • deska in nož
  • vilica
  • kuhalnica
  • majhna plastična posodica
  • ribežen
  • cedilo
  • štedilnik

Prava-italijanska-carbonara-1Italijanska carbonara – sestavine:

(za 2 osebi)

  • 250 g špagetov ali ostalih poljubnih testenin
  • 4 rezine kuhanega pršuta
  • 150 ml sladke smetane
  • 1 jajce
  • 50 g sveže ribanega parmezana Grana Padano
  • ščepec soli
  • olivno olje

Italijanska carbonara – postopek:

Vzemimo desko in nož ter kuhan pršut narežite na majhne kocke. V večjo posodo natočite vodo za špagete in jo posolite.

Prava-italijanska-carbonara-2

Narezan kuhan pršut stresite v manjšo kozico, ki ste jo predhodno malenkost naoljili z olivnim oljem ter pristavili na srednji ogenj. Kuhan pršut prepražite in vmes ves čas mešajte s kuhalnico.

Prava-italijanska-carbonara-6

Medtem mora voda za špagete že vreti. Stresite jih v vodo in občasno premešajte.

Vzemite manjšo plastično posodico ter vanj razžvrkljajte eno jajce. Izmenično dodajajte nariban parmezan (slika 1) in sladko smetano (slika 2), da dobite dokaj tekočo maso.

Slika 1.
Slika 1.
Prava-italijanska-carbonara-5
Slika 2.

Ko so špageti skuhani jih odcedite čez cedilo. Vrnite jih nazaj v kozico in pristavite na majhen ogenj. Čez polijte malo olivnega olja, da se špageti ne bi med seboj zlepili. Nato dodajte popražen kuhan pršut.

Prava-italijanska-carbonara-7

S kuhalnico premešajte in pazite, da se vam špageti na dnu ne sprimejo. Nato vlijte mešanico jajca, sladke smetane in parmezana, ter prekuhavajte še približno 20 sekund. Končna jed mora bit še zmeraj malo tekoča in ne suha.

Prava-italijanska-carbonara-8

Prava italijanska carbonara je narejena. Odlična za današnje kosilo in verjemite, da bo ta recept stalnica v vaših tedenskih kosilih.

Buon apetito!

 

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.3]

Martina

Po poklicu sem grafična oblikovalka in mamica dveh punčk. Rada kuham za svoje najbližje ter fotografiram, kar združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor