Mehki kokosovi piškotki
Mehki kokosovi piškotki (biscotti al cocco) so resnično mehki, da se kar topijo v ustih, njihov okus pa … mmmmm nebeški. Ti kokosovi piškoti so vsekakor piškoti, ki jih morate poskusiti. Poleg tega je njihova priprava nadvse preprosta. Verjemite, postali bodo del vašega stalnega kuharskega repertoarja. 🙂
Pripomočki za mehke kokosove piškotke:
- večja plastična posoda
- metlica za stepanje
- merilnik tekočin
- kuhinjska tehtnica
- čajna žlička
- papir za peko
- velik pekač (tisti, ki pride s pečico) 🙂
- električna pečica
- hladilnik
- gosto cedilo
Sestavine mehkih kokosovih piškotkov:
- 200 g kokosove moke
- 140 g mletega sladkorja
- 2 manjši jajci (celi)
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1 vaniljev sladkor z aromo burbonske vanilje (lahko tudi navaden)
- 90 g gladke moke
- 0,8 dl sladke smetane
- ščepec soli
- mleti sladkor za posip
Sestavine zadostujejo za približno 1 pekač do 1 pekač in pol piškotov (odvisno od tega, kako velike piškotke boste naredili).
Postopek priprave kokosovih piškotkov:
V večjo plastično posodo damo jajci (celi), ščepec soli, sladkor in vaniljev sladkor. S pomočjo metlice zmešamo. Dodamo sladko smetano. Premešamo. Nato pa počasi dodajamo še kokosovo moko, ki smo ji primešali gladko moko in s pomočjo metlice umešamo v gostejšo zmes.
Maso (zmes) za 1- 2 uri postavimo v hladilnik, da se nekoliko strdi. Nič ne bo narobe, če bo v hladilniku dlje. Tudi čez noč ne bo nič narobe.
Po preteku tega časa, maso vzamemo iz hladilnika, si pripravimo pekač, ga obložimo s papirjem za peko in pečico priklopimo na 180 °C.
Umijemo si roke in pričnemo z oblikovanjem mase. Kokosove piškotke oblikujemo tako, da z roko zajemamo maso in med dlanmi oblikujemo kroglice (približno v velikosti oreha), ki jih eno zraven druge polagamo na pekač. Kokosovi piškoti bodo med peko še malo narasli, zato med posameznimi kroglicami pustite cca 1,5 – 2 cm prostora.
pekač potisnemo v pečico, v kateri kokosove piškotke pečemo pri 180 °C 10-12 minut. Čas pečenja je odvisen tudi od velikosti piškotkov, ki jih boste oblikovali. Pečeni so, ko rahlo porumenijo.
Piškote vzamemo iz pečice in jih še vroče posujemo z mletim sladkorjem v prahu (s pomočjo cedila).
Nato piškote pustimo na pekaču, da se popolnoma ohladijo in jih šele nato vzamemo s pekača. V kolikor boste kokosove piškotke pekli vnaprej, jih shranite v posodi, ki dobro tesni. Tako shranjeni bodo še vedno mehki in odlični bodo počakali kar nekaj časa (tudi mesec dni in še malo).
Pa prijetno sladkanje!