Nadevan piščanec po italijansko
Print Friendly, PDF & Email

Recept za piščanca mi je zaupal prijatelj, Italijan, doma nekje iz Kalabrije. Nadev je tipično italijanski, s čebulo in rožmarinom. Okus je naravnost mediteranski.

Nadevan piščanec po italijansko
Nadevan piščanec tokrat z z malce drugačnim nadevom.

 Nadevan piščanec – pripomočki:

  • nož, vilice, žlica
  • pekač

Nadevan piščanec – sestavine:

  • 1 kg piščanca
  • sol, poper
  • 1 srednje veliko jabolko
  • 1 korenček
  • 1 por
  • 1 stebelna zelena
  • 1 feferonček (po želji)
  • 1 dl extra deviškega olivnega olja

Za zeliščno maslo:

  • 100 g masla
  • 2 vejici rožmarina
  • čajna žlička materine dušice
  • čajna žlička pehtrana

Za čebulni nadev:

  • 1 velika čebula (ali dve manjši)
  • 1/2 čajne žličke pehtrana
  • ščepec materine dušice
  • vejica rožmarina

Nadevan piščanec – postopek priprave:

Zeliščno maslo naredimo sami:

Rožmarin osmukamo z vejic – uporabimo 2 vejici ali več, po okusu in ga drobno nasekljamo. V 100 gramov masla vmešamo nasekljan rožmarin, pehtran in materino dušico. Vse skupaj temeljito premešamo.

Nadevan piščanec po italijansko

Pripravimo še čebulni nadev:

Čebulo sesekljamo na drobne koščke, dodamo naštete začimbe in olivno olje (1 dl bo dovolj) in premešamo.

Nadevan piščanec po italijansko

Sedaj je čas, da napolnimo piščanca.

Zeliščno maslo izbrizgamo pod kožo piščanca. Najbolje to naredi ženska roka.

Nadevan piščanec po italijansko

Z nadevom nadevamo notranjost piščanca.

Nadevan piščanec po italijansko

Korenje, stebelno zeleno, pa še kakšno zelenjavo obložimo okrog piščanca.

Nadevan piščanec po italijansko

Tako, pa v pečico, segreto na 200 stopinj Celzija.

Po cca 20 minutah pečenja dodamo še jabolko, s katerim zamašimo piščanca in feferončke (lahko pa jih tudi izpustimo).

Nadevan piščanec po italijansko

Pečemo na 200 stopinj cca 1 uro, to je čas za 1 kilogram piščanca. Če je težji, podaljšamo čas pečenja.

Takole pa izgleda na mizi. Kot dodatek je lahko riž, krompir, mlinci, solata po želji.

Nadevan piščanec po italijanskoDober tek!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

Stari

Amaterski kuhar in jadralec.

Dodaj odgovor