Nadevan piščanec po italijansko
Recept za piščanca mi je zaupal prijatelj, Italijan, doma nekje iz Kalabrije. Nadev je tipično italijanski, s čebulo in rožmarinom. Okus je naravnost mediteranski.
Nadevan piščanec – pripomočki:
- nož, vilice, žlica
- pekač
Nadevan piščanec – sestavine:
- 1 kg piščanca
- sol, poper
- 1 srednje veliko jabolko
- 1 korenček
- 1 por
- 1 stebelna zelena
- 1 feferonček (po želji)
- 1 dl extra deviškega olivnega olja
Za zeliščno maslo:
- 100 g masla
- 2 vejici rožmarina
- čajna žlička materine dušice
- čajna žlička pehtrana
Za čebulni nadev:
- 1 velika čebula (ali dve manjši)
- 1/2 čajne žličke pehtrana
- ščepec materine dušice
- vejica rožmarina
Nadevan piščanec – postopek priprave:
Zeliščno maslo naredimo sami:
Rožmarin osmukamo z vejic – uporabimo 2 vejici ali več, po okusu in ga drobno nasekljamo. V 100 gramov masla vmešamo nasekljan rožmarin, pehtran in materino dušico. Vse skupaj temeljito premešamo.
Pripravimo še čebulni nadev:
Čebulo sesekljamo na drobne koščke, dodamo naštete začimbe in olivno olje (1 dl bo dovolj) in premešamo.
Sedaj je čas, da napolnimo piščanca.
Zeliščno maslo izbrizgamo pod kožo piščanca. Najbolje to naredi ženska roka.
Z nadevom nadevamo notranjost piščanca.
Korenje, stebelno zeleno, pa še kakšno zelenjavo obložimo okrog piščanca.
Tako, pa v pečico, segreto na 200 stopinj Celzija.
Po cca 20 minutah pečenja dodamo še jabolko, s katerim zamašimo piščanca in feferončke (lahko pa jih tudi izpustimo).
Pečemo na 200 stopinj cca 1 uro, to je čas za 1 kilogram piščanca. Če je težji, podaljšamo čas pečenja.
Takole pa izgleda na mizi. Kot dodatek je lahko riž, krompir, mlinci, solata po želji.