Odlična prepognjena pica
Prepognjena pica je odlična ideja, ko želimo pojesti nekaj toplega, nimamo pa veliko časa. Je tudi odličen prigrizek na rojstnodnevni zabavi. Testo lahko naredijo tudi otroci in kar je najbolje – ne rabi vzhajati. Priporočam vsem, ki imate radi pice. 🙂
Pripomočki za pripravo prepognjene pice:
- električna pečica
- manjša posodica
- vilica
- večja posoda
- pult za gnetenje ali kuhinjski robot z nastavki za pripravo testa
- kuhinjska krpa
- srednje velik ali velik pekač
- peka papir
Prepognjena pica – sestavine:
- 180 g bele gladke pšenične moke
- 1 dl tople vode
- 1 žlička suhega kvasa
- ščepec sladkorja
- ena žlička soli
- 4 žlice (sončničnega ali katerega drugega) olja
- 1 dl paradižnikove omake
- 1 velika žlica oljčnega olja
- ščepec origana in bazilike
- 100 g pica šunke
- 100 g sira
- dve žlici koruze
Postopek priprave prepognjene pice:
V posodo damo moko, kvas, sol, ščepec sladkorja, štiri žlice sončničnega ali katerega drugega olja. Zalijemo z vodo.
Testo gnetemo ročno ali pa ga obdelamo s pomočjo kuhinjskega robota.
Testo mora biti gladko in prožno. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in medtem pripravimo paradižnikovo omako. V posodici zmešamo paradižnikovo omako, origano, baziliko, sol, ščepec sladkorja, oljčno olje.
Vse zedinimo.
Testo, ki je medtem dovolj počivalo, pomokamo in damo na peka papir.
Razvaljamo ga na debelino 2 do 3 mm.
Polovico testa premažemo s paradižnikovo omako, prekrijemo s šunko, sirom, koruzo. Vsakdo lahko doda v nadev, kar želi.
Pico prepognemo oz. eno polovico “zapremo” z drugo.
Robove stisnemo s prsti.
Prepognjeno pico na peka papirju prestavimo na pekač in jo pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo počivati 5 minut. Medtem pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Pekač postavimo v pečici čim višje. da je blizu grelca. Pečemo jo, dokler ne dobi zlato-rjave barve.
Pečeno prepognjeno pico premažemo z žlico olja in pokrijemo s kuhinjsko krpo. Ko se malo ohladi, jo razrežemo. Poleg se zelo prileže kisla smetana. Dober tek!