Pandoro – boljši kot kupljen
Print Friendly, PDF & Email

Pandoro je sladica, ki ne sme manjkati na prav nobeni praznični mizi, pa če je le-ta pripravljena za praznovanje Božiča, Silvestrovega ali Velike noči. Pravi pandoro ima obliko zvezde z odrezanim vrhom, njegova sredica je puhasta, zračna in zlato obarvana. Takšen vzbuja poželenje pri vseh, mladih in mladih po duši.

Pandoro - boljši kot kupljen

 

Originalen recept za pandoro iz Verone, čeprav je po izvoru avstrijskega porekla, natančneje izvira iz Dunaja. Na Habsburškem dvoru so ga imenovali “Dunajski kruh”. Po drugih pričanjih ime sladice pandoro izvira iz imena “pane de oro”, ki so ga stregli v hišah bogatih benečanov, samo ime pa v prevodu pomeni zlati kruh. Na takšen način ga tudi najbolje opišemo.

Ena izmed zanimivosti o panetonu pandoro je tudi ta, da je njegovo obliko narisal Angelo Dall’Oca Bianca, impresionistični slikar, oblika skupaj z recepturo testa deponiran na patentnem uradu 14. oktobra 1894. Patent je deponiral Domenico Melegatti, lastnik in ustanovitel istoimenske slaščičarske industrije.

Receptov za pandoro v resnici ni prav veliko, ta ki sem ga pripravila jaz je prirejen po receptu sester Simili, bolonjskih sester dvojčic, ki sta znani po vsem svetu po svojih receptih za kruh in vzhajano testo. Sestri Simili sta paneton pripravili s pivskim kvasom, zaradi česar je priprava veliko hitrejša, priprava na način listnatega testa pa mu podari puhasto sredico in značilno “listanje” testa.

Priprava panetona je zahtevna in dolgotrajna, saj zahteva dva dneva dela, vendar bo zadovoljstvo ob tem, da boste na svoji praznični mizi postregli doma pripravljen pandoro odtehtala vsak trud!

Pandoro – potrebščine:

  • večja skleda za vzhajanje
  • desko za valjanje in valjar
  • žlica
  • vilica
  • nož
  • večja skodela
  • kuhinjski robot (če ga imamo)
  • kuhinjska tehtnica
  • model za pandoro (s prostornino 1 kg)
  • majhna ognjevarna skodelica z vodo (za pečenje)

Pandoro – sestavine:

Za kvasec:

  • 20 g pivskega kvasa
  • 60 ml mlačnega mleka
  • 1 jedilna žlica sladkorja
  • 1 rumenjak
  • 50 g moke “Manitoba”

Za 1. testo:

  • 10 g pivskega kvasa
  • 3 jušne žlice mlačnega mleka
  • 100 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 200 g moke “Manitoba”
  • 30 g masla

Za 2. testo:

  • 200 g moke “Manitoba”
  • 25 g sladkorja
  • 2 jajci
  • sol
  • sredica vanilijevega stroka
  • 12 g pomarančne lupinice

Dodatno potrebujemo:

  • 140 g zmehčanega masla
  • maslo za mazanje pekača
  • dodatna moka za valjanje
  • sladkor v prahu za posip (po želji)

Pandoro – priprava:

Priprave se lotimo s pripravo kvasca, oziroma osnove za pripravo testa.

V skodelo nadrobite kvas, dodajte sladkor in rumenjak ter dobro premešajte, nato dodajte mlačno mleko, da dobite gladko zmes. Zmesi dodajte moko in dobro premešajte. Skodelo pokrijte in pustite vzhajati na toplem, da se količina podvoji. To bo trajalo kakšno uro, vzhajanje pa lahko pospešimo, če skodelo položimo na ogret radiator.

Pandoro - boljši kot kupljen

Ko se bo količina podvojila, se lotimo priprave 1. testa. V skodelico nalijemo toplo mleko in v njem raztopimo kvas in to zmes prilijemo vzhajanemu kvascu. Dodamo sladkor in jajce ter dobro premešamo. Dobljeno zmes prelijte v skledo z moko. Vse dobro zmešajte z rokami ali leseno žlico, lahko pa uporabite tudi multipraktik z kavljem za mesenje testa. Nato dodajte maslo sobne temperature in ga dobro vmešajte v testo, da dobite gladko maso. Skledo dobro pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem, da se količina podvoji.

Pandoro - boljši kot kupljen

Nato nadaljujte z 2.testom. Vzhajanemu testu dodamo moko, jajci, sladkor, sol in vanilijevo sredico, pomarančno lupinico in ponovno premesite ročno ali v multipraktiku. Nazadnje testo stisnite in ga prepognite samega vase. V z maslom namaščeno skedo ga položite s prepognjeno stranjo navzdol. Skledo dobro pokrijte in ga pustite vzhajati dokler se količina podvoji. Nato skledo postavimo za 8 – 12 ur v hladilnik in ga pustimo počasi vzhajati na hladnem.

Pandoro - boljši kot kupljen

Po 12 urah vzamemo testo iz hladilnika in ga zvrnemo na pomokano podlago za valjanje. Z valjarjem ga razvaljamo v velik kvadrat in nanj razporedimo 140 g zmehčanega masla. Kote kvadrata prepognite v sredino in jih z rokami dobro stisnite skupaj, da maslo nebi prišlo iz testa. Nato testo ponovno razvaljajte v pravokotnik in ga prepognite na tri, nato pa še na polovico. Testo zavijte v prozorno plastično vrečko in ga postavite v hladilnik za 15 -20 min. Nato testo vzamemo iz hladilnika in iz vrečke, ga ponovno razvaljamo v pravokotnik in prepognemo na enak način kot prejšnji (na tri in nato napol). Testo ponovno zavijemo v prozorno plastično vrečko in ga za 15 – 20 minut postavimo v hladilnik. Ta postopek ponovimo še 2 – 3 krat, oziroma dokler v testu, ko ga razvaljamo ne opazimo več kosov masla.

Pandoro - boljši kot kupljen

Po zadnjem počitku v hladilniku testo še zadnjič razvaljamo v kvadrat in kote prepognemo v sredino. To ponavljajte dokler iz testa ne nastane krogla. Nato si z maslom namažite roke in kepo testa na mizi dodatno zaoblite. Pekač za pandoro dobro namastite z maslom in vanj položite kroglo testa, ga pokrijte in pustite vzhajati na toplem dokler ne bo iz vrha gledala kupola testa.

Pandoro - boljši kot kupljen

Pečico ogrejte na 160 °C. Na dno pečice položite ognjevarno posodico z vodo, nato v pečico ( na spodnjo rešetko) postavite pekač s testom in pecite približno 50 min. Po približno 45 minutah preverimo ali je pandoro že pečen, in sicer tako, da vanj do dna zapičimo paličico za raženj. Če bo, ko jo izvlečemo suha, je pandoro pečen, sicer pa ga ponovno postavimo v pečico in še pečemo. Po približno 5 minutah ponovno preverimo ali je pandoro pečen. Vrh bo precej temno rjave barve, to je vredu, pomembno je, da ne počrni, v tem primeru bo skorja grenka.

Pečen pandoro vzamemo iz pečice, ga pokrijemo z prtičem ter pustimo nekaj časa, da se ohladi. Nato ga obrnemo okoli in vzamemo iz modela, ga zavijemo v plastično vrečko in pustimo, da se popolnoma ohladi.

Pandoro - boljši kot kupljen

Hladen pandoro po želji potresemo s sladkorjem v prahu in ga postrežemo.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor