Omamna italijanska Focaccia s čebulo
Print Friendly, PDF & Email

Tale krasen penast in okusen kruhek sem od daleč gledala že nekaj časa, a se ga do zdaj nisem spravila narediti. Končno sem zbrala pogum, naredila celo raziskavo in iz najmanj desetih internetnih receptov ustvarila svojega. Medtem, ko se je peklo, je tako slastno dišalo iz pečice, da sem komaj čakala, da se že speče, da lahko to krasoto poskusim. Verjemite mi, ne bo vam žal, če tole naredite že danes!

omamna-italijanska-focaccia-s-čebulo7

Focaccia s čebulo – pripomočki:

  • mešalnik (ročni ali samo-stoječi, če ga ni, so super vaše roke)
  • ponev
  • kuhalnica
  • deska za rezanje
  • nož
  • prozorna folija
  • skodelica 240 ml
  • posodice in žličke za mero

Focaccia s čebulo – sestavine:

Sestavine recepta so merjene v skodelicah. Merilo za eno skodelico je 240ml.

  • 2 3/4 skodelice moke (navadna bela ali pirina in žlica ali dve koruzne moke)
  • omamna-italijanska-focaccia-s-čebulo11 1/2 žličke soli
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • pol žličke mletega česna
  • pol žličke suhega origana
  • pol žličke suhega timijana
  • pol žličke suhe bazilike
  • ščepec mletega črnega popra
  • 1 skodelica (240ml) tople vode
  • 3 žlice olivnega olja

Za nadev:

  • 2 čebuli
  • nekaj vejic svežega peteršilja
  • kurkuma, rdeča paprika, sol
  • olivno olje

Focaccia s čebulo – postopek:

Toplo vodo zmešamo s suhim kvasom in pustimo stati 10 minut.

Moko zmešamo s soljo, sladkorjem in začimbami.

Na mešalnik namestimo nastavek za gnetenje, vklopimo na srednjo hitrost in počasi vlijemo toplo vodo s kvasom ter olivno olje. Gnetemo približno 10 minut. Testo naj bo elastično, naj odstopa od posode in se ne lepi na roke. po potrebi dodamo še kakšno žlico moke ali vode. Testo naoljimo in pokrijemo s prozorno folijo. Pustimo vzhajati eno uro.

omamna-italijanska-focaccia-s-čebulo2Po eni uri odkrijemo testo in ga kar v posodi spet hitro malo pognetemo, da gre zrak ven. Pustimo vzhajati še drugič nekje do ene ure.

Med tem, ko testo vzhaja lahko pripravimo čebulo. Čebulo narežemo in skupaj z začimbami podušimo na olivnem olju z malo vode.

omamna-italijanska-focaccia-s-čebulo3

Ko je testo drugič vzhajalo ga zvrnemo na naoljen pekač in z rokami oblikujemo v pravokotnik.

omamna-italijanska-focaccia-s-čebulo4

V testo s prsti (če imamo dolge nohte pa s členki) naredimo vdolbinice, precej na gosto. Spet pokrijemo in pustimo počivati pol ure. V tem času ogrejemo tudi pečico, na 200 stopinj.

Testo pokapamo z olivnim oljem potresemo s sesekljanim peteršiljem in čebulo. Po vrhu dodamo še malo grobe morske soli.

omamna-italijanska-focaccia-s-čebulo5

Pečemo 20-30 minut, do lepe zlato-rjave barve in se prepustimo omamnim vonjavam, ki preplavijo kuhinjo.

Kruh je res krasno penast s hrustljavo skorjico, nadev se odlično poveže z začinjenim testom. Postrežemo lahko samega, s solato, ga pripravimo v sendvič, nesemo na piknik … Skoraj karkoli!

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.1]

Adriana

Sem Adriana, mama, partnerica in strastna kuharica. Z največjo vnemo se lotim kuhe in peke tradicionalnih receptov v svojih veganskih in (v zadnjem času tudi vse več) brezglutenskih verzijah, a rada tudi eksperimentiram, zato v moji kuhinji nemalokrat nastane kakšno čudo, ki ponavadi preseneti v okusu in izgledu (pozitivno, seveda). Z vami želim deliti svoje stvaritve, veganske, zdrave in polne ljubezni. Upam, da se mi pridružite v kuhinji in preizkusite kakšen recept!

Dodaj odgovor