Domači rezanci
Print Friendly, PDF & Email

Vedno, ko le imam čas, naredim domače rezance, ki se nikakor ne morejo primerjati s tistimi iz trgovine. In še za nameček, da so rezanci zlato rumene barve, uporabim domača jajca, kokoši proste paše. Moko lahko poljubno izberemo, ni treba, da je vedno bela. Rezanci so lahko iz katerekoli moke: polnozrnate, ajdove, pirine, ovsene …

domaci-rezanci-8

Domači rezanci – pripomočki:

  • posoda za gnetenje testa
  • vilica
  • strojček za valjanje

Domači rezanci – sestavine:

  • 500 g ostre moke + nekaj moke za mokanje testa
  • 5 jajc
  • ščep soli

Domači rezanci – postopek:

Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajca. Nato z vilico jajca razžvrkljamo, počasi mešamo in od strani dodajamo moko.

domaci-rezanci-1

Ko smo vdelali vso moko, testo prestavimo na pult, kjer ga bomo gnetli tako dolgo, da bo postalo gladko, prožno in se bo svetilo.

domaci-rezanci-3

Testo gnetemo približno 10 do 15 minut. Ko testo dobi potrebno strukturo, ga oblikujemo v štruco in ga v pvc foliji položimo za 30 minut v hladilnik.

domaci-rezanci-4

Po 30 minutnem “počivanju”, razrežemo štruco na približno 1 cm debele rezine.

domaci-rezanci-5

Vsak kos testa malo pomokamo in ga s strojčkom zvaljamo. Če strojčka nimamo ali so nam ročno valjani rezanci boljši, potem testo zvaljamo z valjarjem.

domaci-rezanci-6

Zvaljane kose testa pustimo, da se nekoliko posušijo.

domaci-rezanci-12

Nato testo zrežemo na široke ali tanke rezance. Rezance lahko režemo s strojčkom ali pa kar ročno.

domaci-rezanci-7

Če bomo rezance uporabili takoj, jih lahko kar zakuhamo. Če jih bomo uporabili kdaj drugič, jih dobro posušimo, nato pa jih hranimo v papirnati vreči ali v vreči iz platna. Široke rezance uporabimo kot testenine za samostojen obrok ali kot prilogo. Ožji oz. tanjši rezanci so nepogrešljivi v najboljši domači goveji juhi.

domaci-rezanci-10

domaci-rezanci-9

 

 

 

 

domaci-rezanci-11

 

Naj vam teknejo!

 

Ocena:
Skupaj: 44 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor