Tiramisu, ki prepriča
Print Friendly, PDF & Email

Tiramisu. Ga imate radi? Sama obožujem tiramisu. In v kolikor boste sledili spodnjemu receptu, boste naredili naravnost izvrsten tiramisu, saj bo ravno prav kremast in sočen. Brez dvoma je to tiramisu, ki prepriča. Vsaj mene in mojo družino je.

tiramisu-ki-prepriča (2)

Tiramisu – pripomočki:

  • palični mešalnik (ali drug električni mešalnik)
  • dve plastični posodi
  • metlica za stepanje
  • pekač velikosti 20X30 centimetrov
  • kuhinjska tehtnica
  • hladilnik

Tiramisu – sestavine:

  • 500 gramov mascarpone sira
  • 4 jajca
  • 100 gramov sladkorja
  • 0,3 cl ruma
  • 2,5 dl kave (porabili je boste najbrž malo manj)
  • 2 zavitka ”baby” piškotov
  • kakav za posip

Tiramisu

Najprej skuhamo kavo, ki ji dodamo nekaj ruma (0,3 cl oziroma po okusu). Kavo pustimo, da se shladi, zato medtem pripravimo kremo.

Tiramisu je sladica, ki je hitro pripravljena. Edino, kar tiramisu resnično potrebuje, je čas, ki ga bo imel na voljo za strjevanje in prepletanje okusov. Zato ga, če je le možno, pripravite vsaj 6 ur preden, ga nameravate ponuditi.

Najprej skuhamo kavo, ki ji dodamo nekaj ruma (0,3 cl oziroma po okusu). Kavo pustimo, da se shladi, zato medtem pripravimo kremo.

Za pripravo kreme najprej ločimo beljake od rumenjakov. Iz beljakov stepemo trden sneg.

tiramisu-ki-preprica (1)

Rumenjake pa skupaj s sladkorjem penasto vmešamo. V kolikor, niste navdušeni nad uporabo svežih jajčnih rumenjakov, potem rumenjake skupaj s sladkorjem penasto vmešajte nad paro.

tiramisu-ki-preprica (2)

Ko so rumenjaki in sladkor penasto vmešani, jim dodamo mascarpone sir in vse skupaj z metlico dobro premešamo med seboj. Na koncu kremi dodamo še sneg iz beljakov. Sneg rahlo vmešamo v kremo in tako, krema pripravljena.

Tiramisu, ki preprica

Pripravimo si pekač (sama uporabljam pekač dimenzije 25×20 cm), kavo in ”baby” piškote. Piškote namakamo v kavo in jih enega poleg drugega polagamo v pekač, da pokrijemo dno. V kolikor želite bolj sočen tiramisu, piškote za trenutek ali dva dlje namočite v kavo.

Tiramisu-ki-preprica-1

Ko je dno pokrito s piškoti, čeznje prelijemo polovico kreme.

Tiramisu-ki-preprica-3

Poravnamo in na plast kreme ponovno naložimo plast piškotov, ki jih namakamo v kavi. Končamo tako, da drugo plast piškotov prelijemo s preostalo kremo.. Vrhnjo plast lepo enakomerno razporedimo po pekaču in kremo posujemo s kakavom (kakavov posip naj bo kar bogat).

Tiramisu-ki-preprica-4

Za vsaj 6 ur ga postavimo v hladilnik, kjer se bo še nekoliko strdil in pa seveda, okusi se bodo lepo spojili med seboj.

tiramisu-ki-prepriča (2)

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 35 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor