Panakota
Print Friendly, PDF & Email

Panakota (Panna cotta) je italijanska sladica, s prefinjenim okusom in izgledom, pa vendar zelo enostavna za pripravo.

Za izdelavo potrebujemo samo 3 glavne sestavine in 15 minut časa. Super, kajne?

Panakota

 

Panakota-1Panakota – pripomočki:

  • kozica za kuhanje
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • manjša posodica
  • modelčki, manjši kozarčki ali steklene skodelice

Panakota – sestavine:

  • 500 ml sladke smetane
  • 50 g sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 2 lističa želatine

Panakota – postopek:

Smetano, sladkor in vanilin sladkor zmešamo skupaj in kuhamo na zmernem ognju tako dolgo, da zavre.

Panakota-3

Ko zavre, znižamo temperaturo in kuhamo še 8 minut na nizki stopnji, ter neprestano mešamo.

Panakota-4

Medtem namočimo 2 lističa želatine v mrzlo vodo in ju pustimo namakati 5 minut (oz. po navodilih na embalaži).

Panakota-5

Po 8 minutah kuhanja smetane, le-to odstavimo. V še toplo smetano umešamo lističa želatine in mešamo tako dolgo, da se raztopita.

Panakota je tako končana! Nalijemo jo v razne modelčke ali kozarčke.

Panakota-6

Panakoto (Panna cotto) postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur, najboljše pa jo je pustiti kar čez noč. Panakoto najlažje dobimo iz modelčka, če ga za kratek čas potopimo v toplo vodo.

Postrežemo jo lahko tudi v steklenem kozarčku ali posodici. Panakoto prelijemo s sadnim prelivom (maline, borovnice, ribez itd.), likerjem ali karamelnim prelivom in postrežemo takoj.

Prijetno sladkanje! 🙂

Ocena:
Skupaj: 103 Povprečno: 4.2]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor