Tiramisu poletnih okusov
Print Friendly, PDF & Email

Prav vsi niso ljubitelji kave, in posledično jim ni všeč navaden kavni tiramisu. Zato vam predstavljam sadno verzijo tiramisuja, ki vam bo brez dvoma všeč!

Tiramisu poletnih okusov

 Tiramisu poletnih okusov – pripomočki:

  • 3 plastične posode (srednje velikosti)
  • ploščata kuhalnica ali plastična lopatka
  • posodica s širokim dnom za namakanje piškotov
  • mikser (za gozdne sadeže)
  • ročni mešalec
  • globoka posoda za končni izdelek (vsaj 4cm)
  • ožemalnik
  • hladilnik

Tiramisu poletnih okusovTiramisu poletnih okusov – sestavine:

  • 500 g baby piškotov (savoiardi)
  • 500 g gozdnih sadežev
  • 2 sladki smetani
  • 2 jajci
  • 2 vanilina sladkorja
  • 500 g mascarpone sira
  • 6 sočnih pomaranč
  • 5 žlic sladkorja

Tiramisu poletnih okusov – postopek:

Najprej ožemite 6 sočnih pomaranč. Sok preložite v posodo s širokim dnom, kamor boste kasneje namakali piškote ter temu dodajte en vaniljev sladkor in premešajte, da se stopi.

Pripravite dve plastični posodi. V eno razbijte jajci – samo beljak, v drugo pa samo rumenjak. Beljaku dodajte 2 žlici sladkorja, rumenjaku pa 3 žlice sladkorja.

Tiramisu poletnih okusov

Najprej stepite rumenjak s sladkorjem v penasto maso. Tej masi dodajte mascarpone ter z mešalnikom ponovno premešajte. Lotite se še mešanja beljaka, ki ga stepete v trd sneg. Nato s kuhalnico ali plastično lopatko vmešajte beljak v preostalo maso.

Tiramisu poletnih okusov

Vzemite tretjo plastično posodo kamor zlijete dve sladki smetani ter en vanilin sladkor in stepite v kompaktno maso. Pazite, da ne stepate predolgo saj se lahko masa spremeni v maslo. Ponovno vzemite plastično lopatko in smetano preložite k preostali masi.

Tiramisu poletnih okusov

Sedaj je vaša masa pripravljena. Lahko se lotite miksanja gozdnih sadežev. Če nimate mikserja lahko gozdne sadeže enostavno narežete na manjše koščke – vsekakor ne bo moteče, če bo kakšen gozdni sadež ostal cel ali kot večji košček.

Tiramisu poletnih okusov
Nič hudega, če bo kakšen sadež ostal cel.

Vse je že pripravljeno. Težji del smo dali skozi, sedaj je na vrsti sestavljanje tiramisuja poletnih okusov.

Pripravite globoko posodo, kamor boste zložili tiramisu, ožete pomaranče, maso in gozdne sadeže.

Pa začnimo: en po en baby piškot namočite v pomaranči sok ter jih obrnite tako, da bo sladkorna stran gledala navzgor (to je zelo pomembno saj je ta stran nekoliko trša in se bo tako hitreje vpila in zmehčala).

Tiramisu poletnih okusov
Pomembno je, da sladkorno stran piškota obrnete navzgor.

 

Ko pokrijete dno s piškoti, čez na debelo naložite maso iz mascarpone sira.

Tiramisu poletnih okusov

Na vrh pa naložite sesekljane gozdne sadeže. Sedaj pa ponovite vajo: piškoti v pomarančnem soku, masa iz mascarpone sira in ponovno gozdni sadeži. Na koncu bi moralo izgledati takole:

Tiramisu poletnih okusov

Končan tiramisu poletnih okusov dajte v hladilnik, kjer mora počivati vsaj 5 ur. Več kot počiva, bolj sočen bo.

Postrezite na večjem krožniku in uživajte v vsakem grižljaju in saj veste … poletje prihaja!

 

 

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.5]

Martina

Po poklicu grafična oblikovalka in mamica hčerkice Tjaše. Velika ljubiteljica fotografije in kuhanja katero združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor